Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava se află pe primele locuri în topul naţional la nivelul încasărilor la bugetul de stat. Potrivit clasamentului realizat la data de 23 iunie a.c., DGFP Suceava se află pe primul loc în ceea ce priveşte încasările la bugetele asigurărilor sociale, poziţie ocupată şi în cursul lunii mai. În acelaşi timp, Finanţele sucevene ocupă locul opt la încasările la bugetul de stat.
Directorul coordonator al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, a precizat că nivelul încasărilor la bugetul de stat în primele două trimestre ale acestui an îl depăşeşte pe cel realizat în aceeaşi perioadă a anului trecut. El a arătat că în primele două trimestre ale anului 2008, sumele încasate au fost de 507,65 milioane de lei, iar până la data de 23 iunie 2009, sumele încasate au fost de 527,14 milioane de lei.
„Am obţinut aceste rezultate în urma măsurilor stabilite pentru fiecare structură de administrare fiscală în parte, dar şi aplicării măsurilor de executare silită, în mod unitar, la toţi contribuabilii datornici la bugetul consolidat al statului. De asemenea, trebuie spus că se fac eforturi deosebite din partea angajaţilor DGFP Suceava pentru îndeplinirea planului Stabilit de Ministerul Finanţelor, urmărindu-se în mod permanent respectarea plăţilor în termen a tuturor obligaţiilor fiscale din partea agenţilor economici”, a declarat Petrică Ropotă.
El a remarcat faptul că, deşi se preconiza scăderea încasărilor la buget, în contextul actualei crize economice, conducerea DGFP Suceava a luat, încă din luna ianuarie 2009, măsurile ce se impuneau pentru asigurarea colectării impozitelor la bugetul de stat.
Gradul de declarare şi plată voluntară, mai mare decât în alte judeţe
Petrică Ropotă a ţinut să sublinieze faptul că, în Suceava, gradul de declarare şi plată voluntară a impozitelor şi taxelor de către agenţii economiei este mai mare decât în alte judeţe ale ţării.
„Rezultă de aici că în judeţul Suceava există un civism fiscal mai pronunţat. Iar faptul că avem un grad de declarare voluntară mai mare se datorează nu atât acţiunilor coercitive, cât şi celor preventive, prin informarea contribuabililor cu privire la obligaţiile pe care le au”, a spus Ropotă.
Cu toate acestea, el a arătat că pentru firmele care nu îşi plătesc în mod voluntar obligaţiile fiscale, DGFP Suceava a luat o serie de măsuri în vederea recuperării sumelor restante la buget. Una dintre aceste măsuri a fost implementarea procedurilor interne pentru aplicarea cu regularitate a măsurilor de executare silită, decizie pe care conducerea DGFP Suceava a luat-o încă de acum câţiva ani.
Potrivit lui Petrică Ropotă, alte măsuri au fost şi intensificarea recuperării datoriilor prin valorificarea la licitaţie a bunurilor mobile şi imobile ale agenţilor economici, popriri ale conturilor bancare, atragerea răspunderii materiale a asociaţilor şi administratorilor firmelor care au avut un management defectuos, care a contribuit la acumularea de datorii la buget, întărirea compartimentului de executare silită din cadrul DGFP Suceava şi intensificarea controlului fiscal la firmele care au declarat pierderi mai mulţi ani consecutiv şi la firmele la care, în urma analizelor efectuate la nivelul Finanţelor, au rezultat neconcordanţe între cuantumul sumelor declarate şi cele care ar fi trebuit să fie declarate.
„În contextul actualei crize, o bună colectare a creanţelor la bugetul de stat de către organele fiscale poate fi cheia trecerii prin această perioadă, cu efecte negative cât mai mici pentru economie. Din acest motiv, şi instituţia noastră se va preocupa, şi în continuare, să asigure o colectare cât mai bună la bugetul de stat”, a spus Ropotă.