Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a făcut „victime” printre profesorii suceveni care se ocupă de supravegherea candidaţilor. 12 cadre didactice au fost eliminate din comisia de supraveghetori de la această sesiune de bacalaureat din cauză că i-au lăsat pe candidaţi să copieze. Nu numai dascălii au fost eliminaţi din examen, ci şi şapte candidaţi care au fost surprinşi copiind.
Incidentul s-a petrecut la Centrul de Examinare de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” din municipiul Suceava, acolo unde susţin examenul de bacalaureat absolvenţi ai colegiului menţionat, dar şi absolvenţi ai Liceului cu Program Sportiv şi ai Grupului Şcolar „Iorgu Vîrnav Liteanu” din Liteni.
Candidaţii au fost surprinşi copiind de către preşedintele Centrului de Examen
Pe parcursul desfăşurării probelor de examen, preşedintele Comisiei de Bacalaureat al centrului de evaluare are obligaţia să intre în sălile cu candidaţi şi să verifice modul de derulare a probei. Aşa s-a întâmplat ieri la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, când preşedintele comisiei a surprins şapte candidaţi copiind.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman, „candidaţii nu copiau din manuale, aveau asupra lor foi de mici dimensiuni, care nu puteau fi observate la intrarea în sală, iar percheziţia corporală a candidaţilor este interzisă”.
Preşedintele comisiei de bacalaureat din şcoală a dispus măsura eliminării din examen a celor şapte concurenţi surprinşi că fraudează examenul, iar situaţia a fost adusă la cunoştinţa Comisiei Judeţene de Bacalaureat.
„Având în vedere că elevii au fost surprinşi copiind de către preşedintele Comisiei de examen şi nu de către profesorii supraveghetori, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu, a dispus eliminarea profesorilor respectivi de la supravegherea pentru următoarele probe”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IŞJ, Laura Hacman. Cei şapte concurenţi nu erau toţi în aceeaşi sală, situaţia fiind identificată de către preşedintele de examen în şase clase diferite.
Metodologia examenului de bacalaureat prevede că în timpul probelor scrise profesorii supraveghetori sau asistenţi nu dau indicaţii candidaţilor, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen. Totodată, unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, iar celălalt în spatele clasei, pentru o bună supraveghere a candidaţilor. În timpul desfăşurării probelor scrise, asistenţii răspund de asigurarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă şi de respectarea de către candidaţi a tuturor prevederilor metodologiei de examen.
Metodologia mai prevede că asistenţii au obligaţia să verifice dacă elevii au pătruns în sală cu materiale interzise sau cu alte materiale care le-ar permite sau facilita rezolvarea subiectelor de examen şi să ia măsurile ce se impun, conform prevederilor din metodologie.
De asemenea, asistenţii nu permit candidaţilor să comunice în nici un fel între ei sau cu exteriorul şi sesizează preşedintele comisiei asupra oricărei încălcări a metodologiei de examen.
„În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară”, se mai arată în metodologia examenului de bacalaureat.
Excluderea dascălilor din examen, un semnal de alarmă pentru toţi supraveghetorii
Aşadar, pe lângă retragerea dreptului de a mai supraveghea la următoarele probe ale acestei sesiuni de bacalaureat, preşedintele Comisiei Judeţene, Vasile Monacu, a mai dispus ca „după încheierea examenului, situaţia cadrelor didactice să fie dezbătută şi analizată de către Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, potrivit legislaţiei”, se arată într-un comunicat al IŞJ Suceava.
Inspectorul şcolar Laura Hacman a declarat că „situaţia este un semnal de alarmă şi pentru alţi supraveghetori care ar putea fi surprinşi făcând acelaşi lucru”.
Cât despre cei şapte candidaţi eliminaţi din examen, aceştia nu mai au dreptul să se prezinte la următoarele probe din cadrul acestei sesiuni de bacalaureat. Metodologia examenului dă dreptul concurenţilor picaţi la bac ca într-o următoare sesiune să susţină doar probele la care nu au luat note de trecere. Nu este şi cazul celor şapte candidaţi. Aceştia nu mai au dreptul să continue bacalaureatul, deoarece au fost prinşi fraudând testarea.
Proba de ieri a fost susţinută de 6575 de candidaţi. De la examen au absentat patru absolvenţi de liceu.
După proba scrisă la limba şi literatura română, candidaţii au o pauză de trei zile, iar marţi, 30 iunie 2009 va avea loc cea de-a două probă scrisă, cea la disciplina obligatorie a profilului.
(27 iun 2009, 13:48:11