Boi negri, de ceramică, vase de lut arse la 800 de grade Celsius, numai bune de gătit gustoasele sarmale în ele, coliere din pietricele de lut ars, ştergare de in şi trăistuţe ţesute şi brodate cu motive populare, acestea şi multe alte născociri meşteşugăreşti sunt expuse spre vânzare de către zeci de meşteri populari, veniţi din toată ţara la Suceava.
Târgul de Sânziene al meşterilor populari, organizat în cadrul Muzeului Satului Bucovinean, pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, a fost deschis ieri, la amiază, de la bun început trezind interesul vizitatorilor.
Ibric de aramă pentru Vasile Ilie
Unul dintre primii vizitatori a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, care a admirat creaţiile expuse de fiecare meşteşugar, primind detalii despre produse şi tradiţiile păstrate, atât de la cei care le-au creat, cât şi de la şefa secţiei de Etnografie a Muzeului Satului, Violeta Enea.
În urma vizitei sale la Târgul de Sânziene, Vasile Ilie a plecat şi cu un suvenir – un ibric de aramă, primit cadou de la un meşter specializat în prelucrarea metalelor, care i-a explicat pe îndelete şi instrucţiunile de folosinţă, pentru a savura din el o cafea aromată, făcută pe nisip.
Minuni create cu pricepere şi migală
Fiecare meşteşugar prezent la Târgul de Sânziene de la Suceava are de oferit ceva deosebit, ce nu găseşti la ceilalţi. Unii se remarcă prin oalele de lut, lucrate manual şi apoi călite în foc, de două ori, la temperaturi de 800 de grade Celsius, pe care le recomandă cu căldură pentru prepararea unor sarmale delicioase, alţii au vase romane, de gătit în aburi, fără grăsime, iar alţii au transformat lutul în obiecte decorative ingenioase şi practice.
Fel de fel de vaze, cu frumoase culori şi lucrătură fină, medalioane de perete, cu chipurile unor domnitori români sau cu simboluri vânătoreşti, scene biblice şi inscripţii religioase, lutul capătă fel de fel de forme şi întrebuinţări, în funcţie de imaginaţia fiecăruia.
Foarte interesante sunt statuetele unui meşter din Corund, Vaida Geza, prezent pentru prima dată la Suceava. Statuetele sunt modelate la mână, înfăţişând oameni în diverse ipostaze, chipurile lor şi poziţia corpului fiind foarte sugestive.
Atrăgător este şi mobilierul sculptat în lemn, asemeni celui care se găsea odinioară în casele gospodarilor, inclusiv lăzile de zestre pregătite pentru fetele de măritat.
Icoane pictate, ouă împistrite, iţari şi cămăşi populare, dar şi trăistuţe bucovinene, frumos colorate şi brodate, coşuri împletite din nuiele şi obiecte decorative, ţesute cu mare migală, nimic nu lipseşte pentru a completa oferta unui târg al meşterilor populari, potrivit pentru Zilele Sucevei.