La Catedrala „Naşterea Domnului”, de pe Mărăşeşti, au fost sfinţite ieri, de către ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, împreună cu un sobor de preoţi, patru cruci aurite. Acestea au fost înălţate pe turlele laterale, pe turla de deasupra altarului şi pe turla de la intrarea în biserică.
În prezenţa unui grup restrâns de credincioşi, dar şi a oficialităţilor locale, primarul Sucevei, Ion Lungu, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, Arhiepiscopul Sucevei, împreună că fraţii Argatu, preotul paroh Petru Argatu, pr. Gavril Argatu, pr. Ştefan Argatu, slujitori ai Catedralei cu hramul „Naşterea Domnului” Suceava, preotul Ioan Argatu, de la catedrala din Fălticeni, dar şi tatăl lor, preotul pensionar Vasile Argatu, alături de Cătălin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei, şi preot protopop de Suceava Minu Mititelu, a oficiat o scurtă slujbă de sfinţire şi a stropit cu agheasmă crucile aurite.
Şapte cruci, galvanizate cu aur de 24 de karate
Pe turlele Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Suceava vor fi montate şapte cruci, confecţionate din inox aurit, la o firmă din Arad. „Artiştii” acestor cruci sunt soţii Gheorghe şi Monica Lazăr, din Arad, care, în opinia preotului Petru Argatu, „realizează adevărate opere de artă”.
Preotul paroh Petru Argatu a explicat că la confecţionarea crucilor se folosesc foi de aur de 24 de karate, pe o suprafaţă totală de cel puţin 60 de metri pătraţi, procedeul de aurire a crucilor presupunând o tehnologie specială, de ultimă generaţie, adusă din SUA.
Tehnologie americană
Cinci cruci aurite vor fi ridicate pe fiecare turlă, iar celelalte două cruci vor fi făcute pentru cupolele de la intrarea în catedrală, situate deasupra spaţiilor unde vor fi magazinele cu obiecte bisericeşti.
„Firma din Arad ne-a dat soluţia cea mai bună pentru a putea pune lampă de balizaj şi paratrăsnet şi tot la această firmă au fost executate primele patru cruci, mai întâi pe un suport metalic, placate apoi cu tablă de inox aurit, după o tehnologie performantă, ce conferă o durabilitate mai mare a lucrării”, a declarat preotul Petru Argatu. Fiecare din aceste cruci aurite are circa patru metri înălţime şi cântăreşte aproximativ 800 de kilograme.
Părintele estimează că la sfârşitul lunii august va fi gata şi crucea pentru turla cea mai înaltă de pe catedrală, cruce care va avea aproximativ 6 metri şi va cântări circa 1,3 tone.
Plata în rate
Această dorinţă a părintelui Petru Argatu se poate realiza şi în funcţie de posibilităţile financiare, mai ales că nu au fost achitate, încă, nici primele patru cruci aurite, care pot fi admirate deja pe catedrala suceveană, una dintre cele mai înalte din ţară.
„Cei mai mulţi bani s-au adunat de la credincioşi, dar încă nu am achitat crucile. Ni s-a permis să plătim în rate. Ne mai trebuie fonduri băneşti şi materiale pentru a definitiva turla centrală, dar şi pentru a acoperi turlele laterale”, a mai spus preotul paroh Argatu.
Municipalitatea caută soluţii pentru finalizarea catedralei
ÎPS Pimen le-a explicat credincioşilor că semnul sfintei cruci ne îndepărtează de gânduri rele. „Toate faptele cele bune pe care le facem se adaugă... Suntem răsplătiţi şi pentru un bănuţ pe care l-am dat pentru ridicarea acestor cruci. Faptele cele bune îndreptate către cei săraci şi către locaşurile de cult sunt singurele care contează, pentru că nimic nu luăm cu noi după moarte”, a detaliat Arhiepiscopul Sucevei.
Gheorghe Flutur a declarat că această catedrală devine pe zi ce trece o capodoperă, iar primarul Sucevei, Ion Lungu, a dat asigurări că va face eforturi în continuare, „pentru a găsi soluţii de a duce mai departe lucrările la această catedrală”.
(26 iun 2009, 12:11:47