Sucevenii vor mai beneficia de căldură şi apă caldă produsă prin arderea cărbunelui cel mult încă doi ani. Acesta este termenul înaintat de primarul Sucevei, Ion Lungu, după această perioadă urmând să intre în funcţiune o nouă centrală termică, dar cu o capacitate mai mică şi care funcţionează doar pe gaz metan.
Edilul sucevean a spus că, în urma discuţiilor purtate marţi cu directorul ANRE, Petru Lificiu, şi cu directorul general al Transelectrica, Adrian Băicuşi, pe problema societăţii de termoficare de la Suceava şi perspectiva asigurării căldurii în municipiu, este tot mai clar că Termica, aşa cum funcţionează în prezent, nu are nici o şansă de a se redresa economic.
Mai exact, nu doar producţia de energie termică este mult peste necesarul Sucevei, dar nici măcar energia electrică produsă în cogenerare nu mai are căutare.
“Problema este una destul de delicată, în sensul în care astăzi România consumă 50% din energia electrică pe care o consuma anul trecut pe această vreme, iar pe de altă parte, exportă la 50% faţă de cât exporta anul trecut. În concluzie, nu este nevoie acum de energie electrică, deşi ăsta era principalul atu al societăţii de termoficare, care produce şi energie electrică în cogenerare.
Soluţia este una singură, de a realiza o nouă capacitate, o centrală de cogenerare de înaltă eficienţă, dar pe gaz metan”, a declarat Lungu.
Energia electrică obţinută la centralele termice, cea mai scumpă din toate
Noua strategie de eficientizare a activităţii Termica, adică realizarea unei centrale noi, dimensionată pentru consumul de energie termică necesar municipiului Suceava, va fi supusă aprobării Consiliului Local în luna iulie.
“Vom încerca să găsim soluţii de finanţare atât la Guvern, cât şi prin vânzarea certificatelor verzi, obţinute prin activitatea de cogenerare, conform protocolului de la Kyoto. Nu mai este nici o şansă ca Termica să funcţioneze pe actuala structură, în ideea de a produce mai multă energie electrică, pentru că nu este cerută în sistem, plus că este şi mult mai scumpă decât energia electrică obţinută prin hidrocentrale sau la centralele nucleare”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
(25 iun 2009, 11:46:36