Numărul accidentelor rutiere în care sunt implicaţi copiii a cunoscut o creştere alarmantă în acest an, aproape zilnic poliţia raportând evenimente rutiere care au drept victime minori. Practic, această categorie de participanţi la trafic a devenit cea mai expusă la accidente, în cele mai multe cazuri totul plecând de la neatenţia şi lipsa de minimă educaţie rutieră a celor mici.
Traversările imprudente, principala cauză a accidentelor
De la începutul anului, în evidenţele Serviciului de Poliţie Rutieră s-au înregistrat 140 de copii răniţi în accidente rutiere şi doi decedaţi. În marea majoritate a cazurilor, minorii accidentaţi erau pietoni, în timp ce alţii conduceau motoscutere şi, în câteva situaţii, autoturisme.
Din statistica oamenilor legii rezultă că din cei 140 de minori accidentaţi, 23 au fost răniţi grav, având nevoie de cel puţin 30 de zile de spitalizare.
În ceea ce priveşte principala cauză a producerii accidentelor în care sunt implicaţi copiii, traversarea imprudentă, poliţia subliniază importanţa implementării unei minime educaţii rutiere de la vârste cât mai fragede. Trecând strada prin locuri nepermise, de multe ori în fugă şi prin spatele unor vehicule oprite, minorii cad cu uşurinţă victime în accidentele rutiere.
Dacă în cazul copiilor mai mici de 5 ani ieşiţi în stradă se poate vorbi doar de neglijenţă din partea părinţilor, în cazul celor cu câţiva ani mai mari se resimte puternic lipsa unor minime cunoştinţe a regulilor de circulaţie, explică poliţiştii.
Probleme mari şi cu minorii motoscuterişti
A doua categorie importantă de minori implicaţi în accidente este reprezentată de cei care se deplasează pe motoscutere. Conform legislaţiei rutiere, pe astfel de vehicule se pot deplasa minorii care au minimum 16 ani şi care posedă un atestat de legislaţie rutieră.
De foarte multe ori, tinerii aflaţi pe două roţi comit erori în trafic, cu repercusiuni grave. Nu puţine au fost cazurile în care minori aflaţi pe astfel de vehicule au pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi s-au izbit de autoturisme care veneau de pe sensul opus de mers ori care erau parcate la marginea drumului.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a demarat recent un „Program de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere”, care vizează reducerea evenimentelor rutiere în perioada sezonului estival şi a vacanţei elevilor. În cadrul controalelor, efective sporite de poliţie sunt prezente în stradă, disciplinarea pietonilor de toate vârstele fiind o prioritate.
(25 iun 2009, 13:28:39