Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la Suceava, că predarea conductelor de gaze naturale realizate în judeţ prin proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” către compania Transgaz SA va putea fi posibilă doar după ce ministerul pe care îl conduce va obţine un aviz de la Ministerul Finanţelor. Videanu a explicat că Ministerul Finanţelor trebuie să clarifice modul în care se va realiza procedura de transfer, inclusiv modul în care Consiliul Judeţean Suceava va putea recupera sumele folosite pentru construcţia magistralelor de gaze naturale din creditul de 86,3 milioane de euro contractat pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”.
„Din punct de vedere al Transgaz-ului, noi suntem gata să promovăm actul normativ pentru preluarea magistralelor de acum două săptămâni. Urmează să ne corelăm cu Ministerul Finanţelor, astfel încât preluarea acestui proiect pe partea de conducte magistrale de către Transgaz să devină în cele din urmă o realitate. Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor trebuie să rezolve problema legată de continuarea finanţării pentru finalizarea lucrărilor”, a declarat ministrul Economiei.
El a arătat că, deşi atunci când a fost demarat, proiectul „Utilităţi şi mediu” părea a fi unul „generos”, el a fost început în mod greşit. El a arătat că magistralele de transport de gaze naturale ar fi trebuit să fie realizate de compania Transgaz şi nu de autorităţile judeţene. „Asta deoarece nimeni altcineva nu poate să fie deţinătorul magistralelor aflate pe domeniul public”, a mai precizat Videanu.
Flutur susţine că predarea magistralelor s-ar putea realiza într-o săptămână
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că instituţia pe care o conduce a adoptat o hotărâre prin care aprobă predarea magistralelor către Transgaz, iar în urmă cu două zile au fost transmise la Bucureşti proiecte de hotărâre de Guvern prin care s-ar finaliza acest transfer. „Credem că într-o săptămână se rezolvă aceste probleme. Transgaz a luat hotărârea pentru preluare, iar acum încercăm să deblocăm proiectul pentru a pune în funcţiune centralele de cogenerare de la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi”, a spus Flutur.