Bani pentru protocoale, „samsarii” care se învârt în jurul centrelor de bacalaureat pentru a strânge plicuri cu bani pentru supraveghetori şi probe la care se copiază în masă sunt pentru conducerea IŞJ Suceava „folclor”, atâta timp cât nimeni nu prezintă fapte şi situaţii concrete pe baza cărora să se poată lua măsuri.
Preşedintele comisiei judeţene de bacalaureat din acest an, inspectorul şcolar general adjunct Vasile Monacu, a declarat că „în folclor se spun multe, dar nimeni nu îşi asumă răspunderea de a spune ceva concret”. Monacu este de părere că nu pot fi culpabilizaţi toţi profesorii.
„Eu cred că profesorii sunt oneşti. Dacă există o asemenea faptă nu trebuie păstrată tăcerea, ci trebuie spus. Dacă există lucruri concrete care ne sunt aduse la cunoştinţă, sesizăm organele abilitate. E păcat să dăm blam pe tot corpul didactic pentru că cineva nu îşi face treaba”, a mai declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Monacu.
În dorinţa de a elimina „folclorul” care circulă vizavi de modul mai puţin ortodox de derulare a examenului de bacalaureat, conducerea Inspectoratului Şcolar Botoşani şi-a manifestat intenţia de a monta camere de supraveghere video în fiecare sală de examen din judeţ. Reprezentanţii IŞJ Botoşani au dorit să ia cu titlu de împrumut aparatele video, atât din şcolile care sunt dotate cu camere de supraveghere, cât şi de la persoane particulare. Supravegherea video a probelor de bacalaureat a rămas deocamdată doar o intenţie a IŞJ Botoşani, întrucât reprezentanţii instituţiei nu au reuşit să asigure baza logistică necesară.
6.850 de candidaţi la prima sesiune de bacalaureat
Conducerea IŞJ Suceava nu a luat în calcul posibilitatea de a organiza bacalaureatul cu supraveghere video, chiar dacă în judeţ „folclorul” legat de modul de desfăşurare este cunoscut de toţi cei care au trecut prin acest examen şi amplificat de rezultatele obţinute de candidaţii din ultimii ani, care au promovat examenul în proporţie de peste 90%.
Reprezentanţii IŞJ Suceava au declarat că metodologia de organizare a examenului nu prevede supravegherea cu camere video, iar atâta timp cât de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării nu s-au dat asemenea dispoziţii şi nu s-a asigurat finanţare pentru supraveghere video, nici nu s-a intenţionat luarea unei asemenea măsuri.
6850 de absolvenţi de liceu din judeţ au început luni examenul de bacalaureat, cu prima probă, cea orală, la limba şi literatura română. Examenul continuă vineri, cu cea de-a doua probă orală şi eliminatorie, la o limbă modernă. De săptămâna viitoare, candidaţii încep probele scrise ale examenului, iar prima se va susţine la limba şi literatura română. Candidaţii care pică la probele orale nu se pot prezenta la examenele scrise.
1450 de cadre didactice din judeţ sunt implicate în desfăşurarea acestei sesiuni a bacalaureatului, şi anume preşedinţi de comisie, secretari, membri, evaluatori şi supraveghetori.
(24 iun 2009, 14:52:21
Monacu nu are cum sa recunoasca chestia asta, ca deh, el e seful bacului. Ginditi-va doar la averea-i impresionanta( epostata declaratia de avere pe site-ul ISJ).
Bani in invatamant se pot face din: mediatatii ilegale, spagi pt a promova elevii, ciubucuri la bac sau examene nationale si in final detasari si titularizari ilegale. Vrea exemple? Sa ia masuri impotriva celor deja demonstrate nu s-o faca pe-a prostul cu nesimtire!