Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, în ultima şedinţă, predarea conductelor de transport gaze naturale de înaltă presiune realizate în judeţul Suceava, în cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, către Societatea naţională de Transport Gaze Naturale, Transgaz Sa Mediaş.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat că predarea acestor conducte ar reprezenta unul dintre paşii pe care administraţia judeţeană trebuie să-i facă pentru deblocarea proiectului „Utilităţi şi mediu”. El a mai spus că după aprobarea acestei hotărâri, urmează să fie promovate două Hotărâri de Guvern. Flutur a precizat că una dintre hotărâri va viza predarea conductelor de gaze naturale către SC Transgaz SA, iar cealaltă va fi promovată de Ministerul Finanţelor, pentru stabilirea surselor prin care CJ Suceava să recupereze sumele de bani investite în construcţia conductelor.
Şeful administraţiei a mai explicat că, în acelaşi timp, Ministerul Administraţiei şi Internelor urmează să aloce fondurile necesare pentru finalizarea construcţiei şi punerea în funcţiune a centralelor termice pe cogenerare din Rădăuţi, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.
CJ Suceava încearcă să recupereze 11,5 milioane de euro
„Investiţiile pentru construcţia magistralelor şi conductelor de gaz metan sunt blocate. De asemenea, o altă problemă este şi cea legată de situaţia neclară privind proprietarii magistralelor de gaze naturale, având în vedere că acestea sunt o investiţie comună a localităţilor partenere în acest proiect, şi care au finanţat proiectul. Şi vreau să precizez că după transferul conductelor, vom avea o discuţie cu cei din conducerea Ministerul Finanţelor, pentru a recupera cele peste 11 milioane de euro care s-au investit în construcţia conductelor”, a declarat Flutur.
CJ Suceava, împreună cu 61 de Consilii Locale din judeţ, au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro, garantat de Ministerul Finanţelor, sumă care ar fi trebuit să fie folosită pentru construcţia conductelor de transport gaze naturale de înaltă presiune şi reabilitarea sistemului de termoficare din mai multe localităţi urbane.
În ceea ce priveşte componenta gaze naturale, investiţiile preconizate erau de 27,3 milioane de euro, pentru construcţia a 232,7 kilometri de conducte. Din această sumă a fost folosite 11,5 milioane de euro, construindu-se 101,65 de kilometri de conducte. Investiţiile sunt în acest moment blocate pe ambele tronsoane de conducte, Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei şi Păltinoasa – Rădăuţi.
(23 iun 2009, 14:49:22