Prima probă de examen din sesiunea de bacalaureat iunie – iulie, la limba şi literatura română oral, a decurs fără incidente la Suceava. În ciuda semnalelor date de liderii de sindicat din învăţământ, cum că unii profesori nu se vor prezenta la bacalaureat, pe motiv că sunt plătiţi la jumătate faţă de anul trecut, toate comisiile de examinare au fost complete.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laurenţa Hacman, doar doi evaluatori au anunţat, încă de duminică, că nu pot să se prezinte la examenul de bacalaureat pe motiv că au probleme de sănătate. Aceştia au fost înlocuiţi cu alţi doi profesori, care figurau în lista cu propunerile venite din partea unităţilor şcolare.
Subiecte, după metodologie
Pentru proba orală la limba română s-au înscris 6.829 de candidaţi, iar la proba scrisă 6.836 de candidaţi. Aceştia vor susţine probele de bacalaureat în 19 centre de examinare.
Unul dintre cei 6.829 de candidaţi din judeţul Suceava înscrişi la proba orală la limba şi literatura română, absolvent al Colegiului „Al. Ioan Cuza” Suceava, a susţinut examenul la domiciliu, din cauza unor probleme de sănătate.
La Colegiul Naţional „Petru Rareş” au dat bacul 507 candidaţi, dintre care 257 sunt elevi ai colegiului, iar ceilalţi elevi provin de la Liceul Particular Suceava.
Preşedintele comisiei de examinare de la Colegiul „Petru Rareş”, conferenţiar universitar dr. Dorel Man, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, ne-a spus că la „Petru” au fost cinci comisii de examinare, formate din câte doi profesori. „Copiii sunt liniştiţi, subiectele, de data aceasta, sunt cum trebuie, corecte. Se respectă metodologia. Nu au fost incidente neplăcute. Intrarea în examen se face după graficul anunţat deja”, ne-a spus profesorul universitar Dorel Man.
Fericiţi, după prima probă
Mulţi elevi au ieşit cu zâmbetul pe buze, după examenul de ieri. Au fost şi alţii cărora nu le-a surâs norocul şi, spun ei, au fost „încurcaţi” şi de profesorii evaluatori.
„A fost excelent. Mi-a căzut un subiect la îndemâna oricărui elev – memorialistică – Gabriel Liiceanu – Jurnalul. Am luat nota 10 şi sunt foarte fericită. Examenul a decurs normal, fără exigenţe exagerate din partea profesorilor. Jumătate de oră ne-a lăsat să ne gândim, după care am dezbătut liber subiectul de pe bilet”, ne-a povestit Mihaela Ciubotariu, elevă a Colegiului „Petru Rareş”, clasa de filologie, bilingv – franceză.
Un alt elev care a obţinut nota 10 la proba orală de limba şi literatura română este Alexandru Ilisei, care ne-a spus că i-a căzut un subiect dificil: modernism – Eugen Lovinescu. „Cel mai greu subiect... Nu mă aşteptam. Norocul este că la proba orală trebuie să vorbeşti repede...”, ne-a spus elevul.
La Colegiul Tehnic „Samoil Isopescul” din Suceava s-au înscris 310 candidaţi, absolvenţi ai Liceului cu Program Sportiv din Suceava, ai Grupului Şcolar Liteni şi ai colegiului gazdă. La acest centru, evaluarea este făcută de trei subcomisii.
La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava au dat bacul 365 de candidaţi, absolvenţi ai Colegiului de Informatică „Spiru Haret” din Suceava şi ai colegiului care găzduieşte examenul. În acest centru sunt trei comisii de examinare.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laurenţa Hacman, ne-a declarat că examenul de ieri s-a desfăşurat în condiţii normale în toate centrele de examinare din judeţ. „Nu am primit sesizări neplăcute nici din partea comisiilor, dar nici din partea elevilor”, a completat Hacman.
(23 iun 2009, 12:46:10