În jur de 10.000 de cultivatori de teren agricol din judeţul Suceava care au solicitat, în 2008, subvenţiile de la UE pe suprafeţele lucrate riscă să nu mai vadă nici un leu, după ce s-au descoperit diferenţe între hărţile întocmite pe baza declaraţiilor lor şi imaginile surprinse din avion.
Banii reprezentând subvenţiile pentru 2008 sunt aşteptaţi de luni de zile de solicitanţi, în număr total de 56.786 în judeţ, însă un număr mic dintre ei au intrat efectiv în posesia lor, din cauza numeroaselor neclarităţi din declaraţii.
După cum ne-a explicat Ionel Murariu, directorul coordonator al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava, schiţele cu parcelele de teren, făcute pe baza declaraţiilor fermierilor, nu se suprapun peste hărţile cu aceleaşi parcele, realizate prin teledetecţie, din avion.
Altfel spus, terenurile indicate de fermieri pe hărţi însumează suprafeţe mai mari decât cele existente, totul plecând de la erorile, voite sau nu, ale unora dintre proprietarii de teren.
Oficialii APIA spun că firma care a realizat imaginile din avion a transmis hărţile abia în luna martie a acestui an, cu o întârziere de jumătate de an faţă de termenul stabilit iniţial, astfel că personalul agenţiei s-a confruntat cu un volum de muncă imens, pentru o perioadă scurtă de timp
30 iunie, termenul limită pentru acordarea banilor
Termenul limită stabilit pentru achitarea tuturor subvenţiilor pe anul trecut este 30 iunie, iar în condiţiile erorilor multiple, data este imposibil de respectat. Întârzierea acordării banilor poate face ca Uniunea Europeană să aplice penalizări României, în sensul diminuării subvenţiei la hectar, ceea ce ar fi sinonim cu un dezastru.
„Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca un număr cât mai mare dintre fermieri să-şi ia totuşi banii şi să respectăm termenul stabilit. Estimez că 80% din oamenii care au indicat eronat suprafeţele nu au făcut-o intenţionat, pur şi simplu nu au ştiut exact amplasamentul suprafeţelor. În judeţ, terenurile sunt foarte fărâmiţate, iar identificările pe hărţi sunt extrem de dificil de realizat şi de specialiştii noştri”, a mai punctat directorul coordonator al APIA, subliniind că cele mai mari probleme sunt în zonele Siret şi Suceava.