Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iun 2009 - Anul XIV, nr. 143 (4129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Firme sucevene cu un picior în groapă, pentru că Guvernul le datorează peste 200 de milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Datoriile neachitate ale statului, din care unele datează din 2006, către firmele care au executat diverse lucrări pe raza judeţului Suceava depăşesc 200 de milioane de euro.
Practic, aproape fiecare primărie din judeţ are facturi neonorate către cel puţin patru, cinci firme. Astfel, pentru lucrări executate şi facturate, pentru lucrări executate şi recepţionate, dar încă nefacturate şi pentru lucrări executate şi nerecepţionate, administraţiile locale din judeţ datorează agenţilor economici un total de 864,46 de milioane de lei, echivalentul a 205,82 de milioane de euro.
Cele mai mari datorii ale administraţiilor locale sucevene sunt către SC SOCONI GRUP, cu o valoare totală de 39,03 milioane de euro. Aproximativ câte 3 milioane de euro au de încasat SC SUCT SA şi TEST PRIMA, iar SC COLAS şi SC LOIAL IMPEX SRL au de primit sute de mii de euro. Alte zeci de firme, mai mici, figurează de asemenea pe listele de creditori ale primăriilor. În aceste condiţii, societăţile fac eforturi mari să se menţină la suprafaţă şi să nu-şi trimită angajaţii în şomaj, pentru aceasta recurgând în principal la împrumuturi bancare pentru care plătesc dobânzi lunare de sute de mii de lei.

 

Nelu Opincaru, SOCONI: „Mai pot rezista două luni”

Directorul grupului SOCONI, Nelu Opincaru, ne-a declarat că, dacă statul nu-i achită facturile, firma mai are resurse să supravieţuiască circa două luni. „Atâta mai pot rezista, apoi, dacă nu primesc banii, trimitem oamenii acasă şi închidem. Acum mai împrumutăm din bănci, ne mai ajutăm unii pe alţii, dar anul ăsta nu mi-au plătit nici o factură, din toate promisiunile făcute n-am primit nimic”, ne-a declarat directorul Opincaru.
Datoriile statului către SOCONI vin din lucrări executate la şcoli, grădiniţe, drumuri şi poduri în cadrul programului SAPARD, cămine culturale, alimentări cu apă şi canalizări. Pentru că nu a încasat banii, SOCONI are la rândul său 18 miliarde de lei vechi datorii la furnizori şi are întârzieri la plata salariilor angajaţilor. „Am plătit cu prioritate datoriile la stat şi am mai redus din personal. Din 300 de angajaţi am rămas cu 90 de oameni. Sperăm să se facă nişte plăţi în iulie, se discuta despre o rectificare bugetară, dar informaţiile se schimbă de la o zi la alta şi nu poţi avea nici o certitudine. Eu nu am apartenenţă politică, conduc o afacere şi numai asta mă interesează”, a afirmat Nelu Opincaru. El a precizat, însă, că singurul om politic care a arătat preocupare pentru situaţia datoriilor pe care statul le are la firmele din judeţul Suceava şi care a promis că va face demersuri pentru alocarea de fonduri pentru plăţi a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur.

 

SC SUCT a renunţat la contractele de leasing pentru a-şi păstra oamenii

O altă firmă aflată în situaţie dificilă, deoarece administraţiile locale nu au primit bani ca să-şi plătească lucrările ale căror beneficiari sunt, este SC SUCT SA Suceava. Directorul SC SUCT SA, Dumitru Popescu, ne-a declarat că la această oră este nevoit să recurgă la împrumuturi bancare şi să renunţe la o parte din utilaje pentru a putea să-şi plătească taxele şi impozitele datorate statului şi salariile la oameni.
SC SUCT SA are 45 de miliarde de lei vechi datorii la bănci şi 35-40 de miliarde de lei vechi datorii la furnizori, dar are de încasat de la stat peste 120 de miliarde de lei vechi. Dumitru Popescu spune că până acum a reuşit să achite salariile la timp şi să păstreze cea mai mare parte a angajaţilor: „Plătim aproape 1 miliard de lei vechi pe lună numai dobânzi la bănci, am dat înapoi trei basculante achiziţionate în leasing pentru că nu mai puteam plăti ratele şi am pierdut şi acolo trei miliarde. Dacă nu încasăm, vom mai renunţa la utilaje, la oameni nu renunţ. Am circa 100 de salariaţi cu înaltă calificare, anul trecut am investit peste o sută de milioane ca să calificăm 20 de drumari şi dulgheri, cum să renunţ la ei? Sperăm să ne primim banii. Am făcut eforturi, lună de lună, să plătim salariile la timp şi toate dările la stat. Am amânat plata unor furnizori, ne-am împrumutat de la bănci pentru a putea trăi. Sper să ne încasăm banii cât de curând ”.
Cu aceeaşi speranţă trăiesc toţi proprietarii de firme, în special cei din domeniul construcţiilor, cărora starea infrastructurii de drumuri, cel puţin, ar trebui să le dea de lucru mulţi ani de acum înainte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Firme sucevene cu un picior în groapă, pentru că Guvernul le datorează peste 200 de milioane de euro .
 Vizualizări articol: 687 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Firme sucevene cu un picior în groapă, pentru că Guvernul le datorează peste 200 de milioane de euro4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei