Cu lecţia bine învăţată de la tinerii care au dat examenul de bacalaureat în anii precedenţi, majoritatea elevilor care intră astăzi în febra probelor de la BAC s-au pregătit temeinic pentru a copia.
Cum toţi ştiu că anul trecut elevilor li s-a permis să se inspire din diferite materiale, mijloacele de copiere au devenit obligatorii, avertizările oficiale privind excluderea din examen a celor prinşi cu fiţuici nefiind luate în seamă de nimeni.
Faptul că unii elevii strâng bani pentru a mitui profesorii supraveghetori de la probele scrise nu este un secret pentru nici o persoană implicată în vreun fel în aceste examene. Cel puţin la liceele din municipiul Suceava avem informaţii certe că s-au strâns bani pentru protocol, în jur de 50 de lei de elev, în timp ce pentru „adormirea” vigilenţei profesorilor supraveghetori se vor da 100-150 de lei de elev.
Culegerile de rezolvări minuscule, achiziţionate masiv de elevi
Totuşi, în situaţia în care planurile nu vor decurge aşa cum speră elevii, iar profesorii nu vor fi dispuşi să-i lase să copieze pe faţă, mai există varianta copierii cu „perdea”.
Din informaţiile pe care am reuşit să le adunăm, cel puţin în Suceava, elevii se bazează în principal pe o serie de culegeri de rezolvări, în format minuscul.
Este vorba despre cărţi cu subiectele de la BAC şi rezolvarea acestora în mărime normală, care, prelucrate pe calculator de o serie de tineri puşi pe afaceri, de obicei studenţi, sunt micşorate până ce sunt transformate în carneţele de buzunar, uşor de ascuns şi de folosit în timpul examenului.
Astfel de culegeri, care se vând cu aproximativ 20 de lei, se vor folosi cu precădere la matematică şi la proba scrisă de limba română, metoda fiind „garantată” de tinerii care au avut examene anul trecut.
Metoda telefonului
În mod oficial, toţi elevii care intră în sală pentru a susţine o probă de examen nu trebuie să aibă asupra lor nici un material de documentare. Tinerii se bazează însă pe faptul că nu se va face percheziţie corporală, condiţii în care o astfel de culegere, sau fiţuicile clasice, pot fi dosite cu uşurinţă.
De asemenea, aceeaşi chestiune este valabilă şi în cazul telefoanelor mobile, cu care elevii nu au voie în sălile de clasă, dar care, pe de altă parte, pot fi ascunse.
În privinţa acestora, planurile elevilor sunt destul de simple. O persoană care are un televizor în faţă îi comunică imediat prin SMS elevului varianta de subiect extrasă. Examinatul încearcă să iasă din sală, la toaletă de exemplu, până ce subiectele sunt comunicate în clasă şi începe efectiv examenul, astfel având timp să selecteze rezolvările pentru subiectul căzut şi să copieze ulterior cu uşurinţă.
Vor fi mai corecţi profesorii în acest an?
Aspectele prezentate mai sus nu se vor a fi nişte dezvăluiri necunoscute până astăzi, ci reprezintă încă un semnal de alarmă pe care Monitorul de Suceava îl trage referitor la corectitudinea examenului de bacalaureat.
Anul trecut, pe fondul fraudelor masive, judeţul Suceava a fost fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte candidaţii admişi. Dacă mai marii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava s-au lăudat cu rezultatele excepţionale din judeţ, mulţi elevi bine pregătiţi s-au trezit depăşiţi la medii de colegi mediocri, care, prin fraude, au ajuns să fie admişi la facultăţi bine cotate, în detrimentul lor.
O astfel de situaţie nu ar mai trebui să se repete în acest an, iar pentru asta nu este nevoie decât ca profesorii să-şi facă meseria, iar membrii comisiilor care supraveghează examenul să acţioneze în adevăratul sens al cuvântului pentru preîntâmpinarea fraudelor.
(22 iun 2009, 11:21:45