Vremuri grele pentru reţeaua de medicină primară, care în această lună a beneficiat de fonduri reduse cu 30%. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi spun că dacă situaţia se va repeta, vor ajunge la sapă de lemn. Doctorii afirmă că şi înainte erau prost plătiţi prin comparaţie cu munca prestată şi apreciază că o scădere atât de drastică a bugetului nu numai că îi va lăsa fără nici un venit personal, dar îi va băga şi până în gât în datorii.
În iunie, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a decontat medicilor de familie din judeţ doar 70% din cheltuielile avute luna trecută cu întreţinerea şi funcţionarea cabinetului. Deşi conducerea acestei instituţii afirmă că diferenţa va fi achitată în prima decadă a lunii viitoare, bugetul de austeritate i-a nemulţumit profund pe doctori, care se tem că ar putea ajunge în pragul falimentului.
„Anul acesta, veniturile noastre sunt şi aşa mai mici decât cele din 2008. Dacă ni se mai ia şi din puţinii bani care ne-au rămas, nu vom mai avea nici un câştig personal, ba chiar am putea lucra în minus. Cheltuielile noastre sunt aceleaşi şi s-ar putea să nu mai avem cu ce ne întreţine cabinetele”, spun medicii de familie.
Veniturile aduse de noile programele naţionale, nesemnificative
Doctorii arată că deşi au venituri mai reduse, sunt obligaţi să plătească impozitul şi contribuţiile la sănătate la nivelul lui 2008, iar din acest punct de vedere lucrurile stau cum nu se poate mai prost, având în vedere că în această vară trebuie să-şi achite restanţele la stat. În plus, o parte dintre ei şi-au achiziţionat cabinetele în care lucrează şi ar trebui să plătească primele rate. Pe de altă parte, luna viitoare, cheltuielile vor creşte sensibil din cauza unor viramente trimestriale pe care doctorii le au de făcut pentru cadrele angajate.
„Această situaţie ne aruncă în braţele disperării. Nu vom mai avea cu ce plăti medicamentele şi materialele sanitare pentru urgenţe, reţetele şi celelalte formulare, chiria, utilităţile, personalul, taxa pentru deşeurile medicale, cotizaţia la Colegiul Medicilor”, punctează doctorii, care adaugă că nici implicarea lor în programele care urmează a fi lansate de Ministerul Sănătăţii, cum ar fi cel pentru depistarea cancerului de col uterin, nu îi va ajuta să iasă din impas, deoarece efortul lor suplimentar va fi foarte prost remunerat.
Buget redus şi pentru alţi furnizori de servicii medicale
În replică, preşedintele director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, declară că medicii nu au motive de îngrijorare, deoarece vor încasa diferenţa de bani până pe 10 iulie. Medicul a explicat că situaţia a fost creată îndeosebi de faptul că în primul trimestru al anului a crescut extrem de mult consumul de medicamente, în timp ce numărul de asiguraţi şi contribuţiile la Sănătate au rămas neschimbate.
„La sfârşitul trimestrului doi s-a înregistrat un deficit la plăţi pe toate sectoarele de servicii medicale, de peste 10 milioane de lei, sumă ce va fi recuperată în prima decadă a lunii iulie, când ne vom afla în trimestrul trei. Prin urmare, în iunie, am plătit parţial serviciile aferente lunii mai”, a completat şeful CAS, cu precizarea că luna aceasta a fost redus cu 30 sau 40% şi bugetul altor furnizori de servicii medicale, respectiv laboratoare, servicii de recuperare, de asistenţă stomatologică, farmacii.