Examenele de bacalaureat din ultimii ani organizate în judeţul Suceava nu au oferit, fără îndoială, condiţii egale elevilor. Unii, buni la învăţătură, s-au pregătit temeinic şi au luat notele meritate, alţii, slab pregătiţi, dar norocoşi să se găsească într-o sală în care s-a copiat pe rupte, au avut cel puţin aceleaşi rezultate. Aşa se face că mulţi dintre tineri aflaţi azi la facultate încă au frustrări imense, după ce şi-au văzut colegii mediocri intraţi la facultăţi mai bine cotate.
Cu câţiva dintre tinerii care au dat examen de bacalaureat anul trecut sau acum doi ani am vorbit şi noi. Nici măcar unul nu a spus că nu a copiat ori măcar că alţi elevi ai şcolii la care au învăţat nu au dat lovitura profitând de indulgenţa unor profesori supraveghetori.
Dacă unii au preferat să nu „toarne”, recunoscători profesorilor care i-au ajutat să ia o notă mai bună decât meritau la examen, alţii ne-au povestit cum au stat lucrurile.
„Unul dintre supraveghetori a zis că o să mai trebuiască să dăm bani”
Grigore este un tânăr care în 2007 a absolvit Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. A dat bacalaureatul la şcoala unde a învăţat, iar amintirile de atunci sunt proaspete.
Spune că la probele orale, cel puţin la suprafaţă, examenele au fost corecte, în sensul că elevii nu au strâns bani pentru a le creşte indulgenţa profesorilor. La probele scrise însă, s-a copiat masiv, în aproape toate sălile de clasă.
„La română am strâns cam 200-300 de mii de lei vechi fiecare şi unul dintre colegi a dat banii în plic. Am început să copiem toţi din cărţi şi ce materiale mai aveam. La un moment dat, unul dintre supraveghetori a zis că e prea de tot, copiem prea mult, şi o să mai trebuiască să dăm bani. Ne-au lăsat apoi în pace, iar după examen am mai strâns o sumă, nu mai reţin cât, şi colegul care s-a ocupat de asta le-a mai dat un plic”, povesteşte tânărul student de astăzi.
Spune că la proba de matematică lucrurile au decurs la fel, iar la proba de specialitate a dat în jur de 700.000 de lei vechi, profesorii fiind mai pretenţioşi.
„Doar la sport nu am mai pus nimic, pentru că ştiam că sunt foarte bine pregătit. Alţi colegi au strâns, dacă îmi aduc aminte, câte o sută de mii”, ne-a mai declarat tânărul.
I s-au scăzut patru puncte pentru că a copiat textul din carte
Acesta a povestit că, la proba de limba română, a avut proasta inspiraţie să copieze aproape în totalitate ce a găsit în cartea pe care o avea, astfel că la corectare i s-au scăzut patru puncte.
„Am luat 5,40, în loc de 9,40, cât mi-a ieşit iniţial, şi-au dat seama că e copiat şi au scăzut patru puncte. Am vrut să fac contestaţie dar după ce mi s-a spus motivul, nu am mai zis nimic. Au mai fost colegi care au păţit-o în acest fel”, ne-a mai spus tânărul.
El a povestit că aproape toţi elevii din şcoală au putut copia, însă la fiecare probă au existat câte una-două săli unde nu s-a putut face nimic, profesorii refuzând orice atenţie şi păzind elevii cu maximă seriozitate.
Elevi lăsaţi cu cărţile la baie, ca să rupă foile pentru copiat
Maria a absolvit anul trecut Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava. A dat bacalaureatul la şcoala la care a învăţat, alături de elevi de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Tânăra ne-a povestit şi ea că la probele orale nu s-au făcut chete, la scris însă lucrurile au stat cu totul altfel.
„La română, de exemplu, din sala mea nu a copiat nimeni, am avut un profesor foarte intransigent, care nu a acceptat nimic şi era să dea afară o fată care a încercat să se inspire. Eu în general nu prea am fost de acord să dau bani şi să copiez, dar la istorie a fost prea de tot. După ce s-au aflat subiectele, noi, toţi elevii din sală, am ieşit la baie cu manualele după noi. Acolo, fiecare a rupt foile cu subiectele căzute ca să se poată copia mai uşor. Fiecare a revenit apoi cu foaia şi a scris fără probleme. După examen, era plin de cărţi prin toaletă”, îşi aminteşte tânăra, care spune că pentru această facilitate elevii au plătit câte 300.000 de lei vechi.
Elevi mediocri, medii de fruntaşi
Fosta elevă de la „Petru” susţine că aceasta a fost singura probă la care a copiat, în rest fiind bine pregătită. Nu la fel de corecţi au fost şi alţi colegi.
„Am avut colegi de clasă care au fost mediocri patru ani şi la bacalaureat au luat note mari. Îmi aduc aminte de o colegă care era botă, nu era bună la nici un obiect şi la bacalaureat a luat în jur de 9,60”, îşi aminteşte Maria, nemulţumită de faptul că la bacalaureatul de anul trecut s-a copiat masiv, şi astfel unii au intrat la facultăţi bune, în regim fără taxă, deşi erau slab pregătiţi.
Ea este convinsă că au fost elevi care şi-au plătit examenul dinainte, individual, şi care doar au făcut act de prezenţă la probe.
O altă tânără, Alexandra, a dat şi ea anul trecut bacalaureatul la „Petru Rareş”.
Spune că nu a acceptat să dea bani decât la o singură probă scrisă, la română, în rest nu a făcut-o, deşi unii colegi au strâns şi au dat bani.
„La istorie, de exemplu, nu ne-am putut mişca. În rest s-a copiat, mulţi au venit cu cărţile de acasă”, povesteşte tânăra. Şi ea este nemulţumită că o serie de colegi mediocri pe timpul celor patru ani de liceu au luat note cu mult peste valoarea lor, făcându-i concurenţă la facultate.
Competiţie pe criterii valorice, transformată în loterie
Din discuţiile cu aceşti elevi reiese clar că la examenele de bacalaureat au existat numeroase fraude, cunoscute de altfel de toţi cei care au fost implicaţi în vreun fel în acestea. Totodată este evident că au fost şi profesori care nu au acceptat să ia bani de la elevi şi au fost corecţi.
În acest fel examenul de bacalaureat s-a transformat dintr-o competiţie pe criterii valorice într-o loterie. Nu a contat primordial nivelul de pregătire al tinerilor, ci norocul de a se afla sau nu într-o sală supravegheată de un profesor „de gaşcă”.
Cum în acest an Ministerul Educaţiei a anunţat deja că a tăiat din sumele ce vor fi virate profesorilor care participă la bacalaureat, aceştia urmând a fi plătiţi mai slab ca în anii precedenţi, tentaţiile vor fi şi mai mari.
Nu putem decât spera că mai marii învăţământului sucevean, aflaţi în comisia care lucrează la elaborarea unor planuri împotriva fraudelor, vor face într-adevăr ceva şi le vor permite elevilor buni la învăţătură să profite de pe urma muncii lor. Asta în condiţiile în care examenul de bacalaureat are o importanţă foarte mare, nota obţinută aici fiind unul dintre criteriile de bază la admiterea la facultate.
(20 iun 2009, 12:06:46