De luna viitoare, Ministerul Sănătăţii va chema la analize gratuite femeile între 24 şi 64 de ani. Pe baza unei trimiteri din partea medicului de familie, femeile care se încadrează în această categorie de vârstă îşi vor putea face gratuit un test Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.
Testul ar trebui efectuat începând cu 5 iulie, în cadrul unui program naţional lansat de Ministerul Sănătăţii, însă, în judeţ, până la această oră, nimeni din cei cu responsabilităţi în derularea lui nu are detalii referitoare la modul de aplicare şi finanţare.
Încă nu se ştie cum se va derula programul
„La nivelul medicilor de familie nu s-au primit încă instrucţiuni. Nu ştim în baza cărui formular vom face trimiterile, la care ginecolog vom îndruma femeile, cine va dota locaţiile în care se face recoltarea sau cine va plăti laboratoarele care lucrează testele”, a spus secretarul Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie, dr. Irina Badrajan.
Aceeaşi lipsă de informaţii este întâlnită şi la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, unde preşedintele director general al instituţiei, dr. Cristina Iordăchel, a anunţat că nu a primit până acum reglementări oficiale legate de finanţare.
Mamografii gratuite, din toamnă
De menţionat că programul de screening pentru cancerul de col uterin durează patru ani, interval în care femeile vor face trei citologii Babeş-Papanicolau, iar dacă toate trei ies negativ atunci femeile sunt excluse din categoria cu risc.
La începutul lui septembrie, Ministerul Sănătăţii va demara şi un program de depistare precoce a cancerului de sân, adresat femeilor de peste 40 de ani, care vor fi chemate în spitale pentru a face o mamografie.
O mamografie şi un test Papanicolau pot însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. În judeţ, aproape toate pacientele ajung la cabinet în stadii avansate de boală, când şansele de supravieţuire sunt mici.
România se află în prezent pe primul loc în Europa la afecţiunile oncologice.