Examenul de bacalaureat din acest an este pregătit din toate punctele de vedere de elevi, în majoritate aceştia bazându-se pe experienţele tinerilor care au dat examenul în anii anteriori.
Cum mulţi au nevoie de note mari, cu care să intre la facultatea dorită, iar practica acordării de „mici atenţii” nu mai este un secret pentru nimeni, discuţiile despre sumele care trebuiesc investite sunt aprige în aceste zile, unii elevi permiţându-şi să scoată mai mulţi bani din buzunar, în timp ce alţii nu.
Toate persoanele implicate în examenul de bacalaureat din acest an ştiu că mulţi elevi din judeţ strâng deja bani pentru a avea parte de indulgenţă din partea profesorilor examinatori.
Cu unii dintre elevi dar şi cu dascăli ce nu îmbrăţişează metodele colegilor de a-şi rotunji veniturile în acest mod am vorbit şi noi în ultimele zile.
În mai toate liceele din Suceava s-au strâns deja banii pentru protocol. Suma, care se învârte în jurul a 50 de lei, a fost colectată în multe cazuri odată cu banii adunaţi pentru organizarea banchetului. Devenit deja o tradiţie, protocolul înseamnă, teoretic, bani pentru fursecurile şi paharul de apă plată, oferite ca o minimă ospitalitate profesorilor examinatori. Oricine îşi dă seama însă că o astfel de sumă, adunată de la zeci de elevi de la o şcoală, înseamnă mult mai mult decât atât.
Nu puţine sunt cazurile în care profesorii cer fără nici o jenă aceşti bani şi chiar insistă pentru ca fiecare să-şi achite partea sa, practic fiind vorba de o formă de mită mascată.
Oficial, regulile sunt foarte clare. Ministerul Educaţiei respinge adunarea de bani de la elevi sub orice formă, iar protocolul nu există.
Sume mari, pentru a se putea copia
Protocolul reprezintă însă doar începutul, şpaga în adevăratul sens al cuvântului dându-se în ziua probelor. Elevii care vor da examenul la unul dintre liceele prestigioase din municipiul Suceava strâng în aceste zile câte 150 de lei pentru fiecare probă scrisă. Banii sunt adunaţi de unii elevi, iar în această fază profesorii nu sunt implicaţi în colectare, cel puţin nu pe faţă.
La un alt liceu, cu profil tehnic, elevii pregătesc câte 100 de lei pentru fiecare probă, sperând ca aceşti bani să fie garanţia că se vor putea „inspira” din materialele pe care le vor pregăti ori unii de la alţii.
Cum sumele sunt mari, între elevi au apărut discuţii, părinţii unora nefiind dispuşi sau fiind în imposibilitatea de a scoate din buzunar atâţia bani.
Cum plasează elevii banii
Despre cum plasează elevii banii circulă foarte multe variante, unele plauzibile şi folosite intens ani de zile, altele mai puţin probabile.
Cea mai folosită metodă este cea clasică, a plicului. Un reprezentant al elevilor pregăteşte banii într-un plic şi îl plasează, la dos, unuia dintre profesorii supraveghetori, eventual însoţit de nişte ziare, care să mascheze banii şi să ofere profesorilor „ocupaţie” în timpul examenului.
Un profesor ne-a povestit că a avut un caz în care un elev pur şi simplu a încercat să-i dea o sumă de bani în mână, fără nici o jenă.
De asemenea, metoda dosirii unei sume de bani într-un pachet gol de ţigări şi plasarea acestuia pe masa profesorului reprezintă o altă cale de încercare de mituire.
Pe de altă parte, un profesor care anul trecut a fost respins din comisia de bacalaureat ne-a povestit că dascălii cunoscuţi că sunt intransigenţi şi nu acceptă nici un fel de atenţii sunt lăsaţi întotdeauna pe dinafară.
Campioni pe ţară la BAC
Suspiciunile privind fraude masive sunt foarte mari, având în vedere că sesiunea de bacalaureat de anul trecut a însemnat un succes aproape unitar al elevilor din judeţ.
Peste 98% dintre candidaţii din Suceava au promovat atunci prima probă a bacalaureatului în condiţiile în care au fost judeţe în care examenul a fost promovat de mai puţin de 50% dintre elevi. Oricât de buni ar fi tinerii din judeţul Suceava, şi fără îndoială unii sunt, diferenţele enorme ridică multe semne de întrebare, iar judeţul nostru a fost arătat cu degetul în toată ţara.
Rămâne de văzut dacă lucrurile se vor schimba în vreun fel în acest an şi dacă profesorii obişnuiţi cu „atenţii” îşi vor schimba atitudinea. Pentru asta însă este nevoie de o altă atitudine a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, care să descurajeze tentativele de fraude care se pregătesc. Deocamdată, lucruri concrete nu au fost realizate, o măsură care ar fi putut schimba lucrurile, montarea de camere video în sălile de clasă, fiind adoptată în alte judeţe, nu şi la Suceava.
(19 iun 2009, 11:32:53