Anul trecut, judeţul Suceava a fost fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte rata de promovabilitate la prima sesiune a bacalaureatului. Chiar dacă meritele unor elevi nu pot fi contestate, toată lumea a vorbit de sume strânse pentru „protocol” şi de indulgenţa unor profesori, care s-au făcut că nu văd că elevii se inspiră din fiţuici sau unul de la altul.
Situaţia are toate şansele să se repete şi în acest an, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava ocolind o măsură sigură împotriva fraudelor, adoptată deja în unele judeţe din ţară.
Prima sesiune a bacalaureatului din 2008 a adus rezultate foarte diferite la nivelul ţării, care au ridicat multe semne de întrebare. În judeţul Suceava, 98,4% dintre candidaţi au luat note de trecere, în timp ce în Ilfov au promovat doar 38,5% dintre elevi, la Giurgiu 39% şi la Vâlcea 40%.
Presa locală a scris la acea vreme despre un număr de 13 licee din judeţ unde nu au existat candidaţi respinşi şi de multe altele în care puţini au fost elevii care au luat note sub 9. Practic, elevii mediocri au dispărut aproape în totalitate, fiind cu toţii dintr-odată foarte bine pregătiţi.
Discuţiile pe tema corectitudinii examenelor s-au întins pe parcursul a luni de zile, iar Ministerul Educaţiei a venit cu o propunere care să elimine discuţiile. Supravegherea video în sălile în care se dau examenele, în acest fel putând fi înlăturate suspiciunile privind fraudele.
Exemplul de la Botoşani
Măsura a şi fost aplicată în Capitală, la a doua sesiune a bacalaureatului din 2008, iar elevii care au promovat au fost în procentaj de doar 60%.
În urmă cu câteva zile, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani (un alt judeţ unde anul trecut au promovat foarte mulţi elevi) a anunţat că în fiecare clasă în care se vor da examene scrise vor fi montate camere video.
„Montarea camerelor garantează elevilor capabili de performanţă, celor care s-au străduit să obţină rezultate pe măsura muncii lor să nu mai fie discriminaţi faţă de elevii care au tratat cu superficialitate actul educaţional”, a declarat presei locale din Botoşani Ada Macovei, inspector şcolar general.
Ea a precizat că în acest fel se doreşte eliminarea suspiciunilor de anul precedent şi o evaluare mai corectă a valorii elevilor din judeţ.
Nici o strategie concretă la Suceava
Transparenţa de la Botoşani nu pare a fi adoptată şi de conducerea IŞJ Suceava. În judeţul nostru, strategiile pentru combaterea presupuselor fraude sunt mai „generale”.
„În calitate de preşedinte al comisiei judeţene de bacalaureat voi căuta să găsesc soluţii pentru a preîntâmpina posibile fraude la probele scrise. O să mai avem o întâlnire cu preşedinţii de comisii, să stabilim modul exact de acţiune în acest sens”, ne-a declarat evaziv Vasile Monacu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava, responsabil de organizarea examenului de bacalaureat din acest an.
El a precizat că o parte dintre şcolile din judeţ au camere de luat vederi, amplasate de obicei pe holuri, însă despre un sistem video în clase nu s-a discutat până acum.
„Este important să găsim soluţii care să respecte şi legea”, a mai punctat inspectorul general adjunct, în condiţiile în care acest sistem a fost folosit încă de anul trecut şi nu i-a fost contestată legalitatea.
Cum debutul examenului de bacalaureat bate la uşă, rămâne de văzut când se vor stabili totuşi nişte măsuri şi mai ales ce efect vor avea acestea, în condiţiile în care până acum nu s-a precizat nimic concret.
Practică ce loveşte în elevii pregătiţi
În timp ce IŞJ Suceava caută soluţii pentru un examen cât mai curat, în judeţ elevii strâng de zor bani pentru a „îndulci” exigenţa profesorilor, iar cei care nu au sumele sunt avertizaţi, mai mult sau mai puţin direct, că o să aibă viaţă grea.
Această stare de fapt afectează tocmai elevii buni la învăţătură. În cel mai bun caz, aceştia ajung să ia note asemănătoare cu elevii slabi, riscând astfel să rateze un loc la facultatea pentru care s-au pregătit timp de patru ani de zile.
„Ideea este simplă. Degeaba sunt montate camere pe hol, iar elevii sunt verificaţi să nu aibă materiale de pe care să copieze dacă în sală sunt lăsaţi să copieze unii de la alţii ca în codru”, ne-a declarat un profesor care participă la probele de bacalaureat şi ştie foarte bine cum decurg lucrurile.
(18 iun 2009, 11:47:56
sunt profesori corectori care se plang ca nu mai iau si ei o spaga fiindca inevitabil sunt toate tezele de 9 si 10.