Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2009 - Anul XIV, nr. 140 (4126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne de întrebare

Măsurile împotriva fraudelor la BAC, ocolite de IŞJ Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul trecut, judeţul Suceava a fost fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte rata de promovabilitate la prima sesiune a bacalaureatului. Chiar dacă meritele unor elevi nu pot fi contestate, toată lumea a vorbit de sume strânse pentru „protocol” şi de indulgenţa unor profesori, care s-au făcut că nu văd că elevii se inspiră din fiţuici sau unul de la altul.
Situaţia are toate şansele să se repete şi în acest an, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava ocolind o măsură sigură împotriva fraudelor, adoptată deja în unele judeţe din ţară.

 

Prima sesiune a bacalaureatului din 2008 a adus rezultate foarte diferite la nivelul ţării, care au ridicat multe semne de întrebare. În judeţul Suceava, 98,4% dintre candidaţi au luat note de trecere, în timp ce în Ilfov au promovat doar 38,5% dintre elevi, la Giurgiu 39% şi la Vâlcea 40%.
Presa locală a scris la acea vreme despre un număr de 13 licee din judeţ unde nu au existat candidaţi respinşi şi de multe altele în care puţini au fost elevii care au luat note sub 9. Practic, elevii mediocri au dispărut aproape în totalitate, fiind cu toţii dintr-odată foarte bine pregătiţi.
Discuţiile pe tema corectitudinii examenelor s-au întins pe parcursul a luni de zile, iar Ministerul Educaţiei a venit cu o propunere care să elimine discuţiile. Supravegherea video în sălile în care se dau examenele, în acest fel putând fi înlăturate suspiciunile privind fraudele.

 

Exemplul de la Botoşani

Măsura a şi fost aplicată în Capitală, la a doua sesiune a bacalaureatului din 2008, iar elevii care au promovat au fost în procentaj de doar 60%.
În urmă cu câteva zile, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani (un alt judeţ unde anul trecut au promovat foarte mulţi elevi) a anunţat că în fiecare clasă în care se vor da examene scrise vor fi montate camere video.
„Montarea camerelor garantează elevilor capabili de performanţă, celor care s-au străduit să obţină rezultate pe măsura muncii lor să nu mai fie discriminaţi faţă de elevii care au tratat cu superficialitate actul educaţional”, a declarat presei locale din Botoşani Ada Macovei, inspector şcolar general.
Ea a precizat că în acest fel se doreşte eliminarea suspiciunilor de anul precedent şi o evaluare mai corectă a valorii elevilor din judeţ.

 

Nici o strategie concretă la Suceava

Transparenţa de la Botoşani nu pare a fi adoptată şi de conducerea IŞJ Suceava. În judeţul nostru, strategiile pentru combaterea presupuselor fraude sunt mai „generale”.
„În calitate de preşedinte al comisiei judeţene de bacalaureat voi căuta să găsesc soluţii pentru a preîntâmpina posibile fraude la probele scrise. O să mai avem o întâlnire cu preşedinţii de comisii, să stabilim modul exact de acţiune în acest sens”, ne-a declarat evaziv Vasile Monacu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava, responsabil de organizarea examenului de bacalaureat din acest an.
El a precizat că o parte dintre şcolile din judeţ au camere de luat vederi, amplasate de obicei pe holuri, însă despre un sistem video în clase nu s-a discutat până acum.
„Este important să găsim soluţii care să respecte şi legea”, a mai punctat inspectorul general adjunct, în condiţiile în care acest sistem a fost folosit încă de anul trecut şi nu i-a fost contestată legalitatea.
Cum debutul examenului de bacalaureat bate la uşă, rămâne de văzut când se vor stabili totuşi nişte măsuri şi mai ales ce efect vor avea acestea, în condiţiile în care până acum nu s-a precizat nimic concret.

 

Practică ce loveşte în elevii pregătiţi

În timp ce IŞJ Suceava caută soluţii pentru un examen cât mai curat, în judeţ elevii strâng de zor bani pentru a „îndulci” exigenţa profesorilor, iar cei care nu au sumele sunt avertizaţi, mai mult sau mai puţin direct, că o să aibă viaţă grea.
Această stare de fapt afectează tocmai elevii buni la învăţătură. În cel mai bun caz, aceştia ajung să ia note asemănătoare cu elevii slabi, riscând astfel să rateze un loc la facultatea pentru care s-au pregătit timp de patru ani de zile.
„Ideea este simplă. Degeaba sunt montate camere pe hol, iar elevii sunt verificaţi să nu aibă materiale de pe care să copieze dacă în sală sunt lăsaţi să copieze unii de la alţii ca în codru”, ne-a declarat un profesor care participă la probele de bacalaureat şi ştie foarte bine cum decurg lucrurile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măsurile împotriva fraudelor la BAC, ocolite de IŞJ Suceava .
 Vizualizări articol: 4895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.41/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 17 voturi
Măsurile împotriva fraudelor la BAC, ocolite de IŞJ Suceava3.4517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   NU hotarat camerelor video trimis de
(18 iun 2009, 11:47:56
Asta pare sa zica Monacu. Nu vrea sa-si strice super procentul de anul trecut.

sunt profesori corectori care se plang ca nu mai iau si ei o spaga fiindca inevitabil sunt toate tezele de 9 si 10.
2.   Examen de admitere la facultate? trimis de
(18 iun 2009, 13:02:24
Nu inteleg de ce elevii buni "rateaza un loc la facultatea pentru care s-au pregatit timp de patru ani de zile". Ar trebui ca admiterea la facultate sa se faca pe baza de examen si nu pe baza de dosare si atunci cei care intr-adevar au studiat in liceu, cu siguranta vor avea rezultate bune si la admiterea in facultate in defavoarea celor care copie la bac pentru o nota cat mai mare.

In afara de asta, examenul de bacaluareat in general se ia cu usurinta si asta de cand in sistemul de invatamant se da examen de bacaluareat. De picat, pica doar cei care n-au avut vreo legatura cu invatatura.
2.1  RE: Examen de admitere la facultate? trimis de
(18 iun 2009, 13:14:59
In zilele noastre mai toata lumea face facultate. Nici nu e greu; pe langa locurile fara taxa pentru care se lupta intr-adevar copii buni, mai sunt si de 2x, 3x 5x mai multe locuri cu taxa. La unele facultati / specializari chiar raman locuri neocupate dupa a doua runda de inscrieri din toamna.

In afara de anumite si putine facultati, n-am auzit sa se dea si examen de admitere.

"Ar trebui" sa se revina la examen de admitere la facultate, da. Ar mai trebui si ca ministerul asta abramburit si aflat in reforma de 20 de ani sa faca in sfarsit ceva. Ar trebui si ca profesorii sa-si actualizeze materialele de curs mai mult de o data la 10 ani. Unii profesori. Ca mi se pare absurd sa inveti pentru un anume examen dintr-un curs care incepe cu "Pana in anul 1995 ne asteptam ca...". Da, caz real, intamplat anul asta.

Multe "succesuri" copiilor care incep bacul peste 3 zile.
3.   C trimis de
(18 iun 2009, 13:50:08
Eu am dat BACul si n-am copiat si deci => ca nu se copie la BAC => apucati-va de invatat!
3.1  RE: C trimis de
(18 iun 2009, 14:05:40
:))) Eu cand am dat BAC-ul, unul dintre supraveghetori a avut tupeul la un moment dat sa se uite in plicul cu bani si sa spuna ca nu-i de ajuns..sa mai cautam prin buzunare, ca el nu se risca aici degeaba. A vrut chiar sa-i ia bani la una care a terminat teza mai repede, pentru a o lasa sa iasa din sala. Si trecusera cele 40 min.rolling on the floor) Am sustinut probele la Liceul Alimentar. Ar fi luat bani oricare dintre ei. Fara nici o exceptie. Si asa e si la restul liceelor. Despre protocol nici nu mai spun. As putea sa jur ca directorii scolilor s-au ocupat cu mult timp inainte de treaba asta. Cam cu vo 2 luni in urma as zice..cel putin. Asa ca, bafta la BAC, si nu uitati sa scoateti alocatia pe jumate de an, ca sa fiti sigur ca luati cu nota mare.
4.   Sfat: sa aveti bani la voi! trimis de
(18 iun 2009, 15:20:40
Dak nu vor fi camere de supraveghere sa va luati ceva bani la voi. Makr 1 mil lei. Si eu am dat bac la suceava si s-au strans bani si au fost pusi in plic si dati profilor supraveghetori. Sa nu uitam insa rechinii care promit ca rezolva bac, iau banu si nu fac nik. E un anumit prof de sport specialist in astfel de promisiuni.
5.   Mda.. trimis de
(18 iun 2009, 16:00:31
Cea mai simpla varianta si cea mai ieftina, ar fi introducerea examenului de admitere la facultati.Decat sa se cheltuie banii pe camere video, care cu siguranta vor fi cumparate de la nea Costel din partid..la un supra-pretz...Plus ca..cine supravegheaza camerele video, poate fi mituit la fel ca supraveghetorii din sala..asa ca nu se rezolva nimic.

Daca s-ar introduce examenul de admietere la facultate, iar admiterea sa se faca strict pe baza de examen, sau bacul sa conteze doar 20-25%....atunci ar putea fi cat de cat un adevar in examenele din invatamant. Insa cum banul e la putere...oricine prefera sa aiba multi studenti..insa ff prosti...astfel incat prefera sa faca 1000 de locuri cu taxa...

Mai am si eu putin..si abia astept sa scap de orice legatura cu invatamantul romanesc..ne meritam soarta!
5.1  RE: Mda.. trimis de
(18 iun 2009, 20:33:40
Spune-mi tu ce facultate isi mai permite sa faca asa ceva? In afara de medicina si inca vreo cateva toate sunt acum pe dosar? De ce? pentru ca e economie de piata si trebuie sa manance si gura lor ceva. Ce studenti is aia care termina prin universitatile noastre, mai alea aia de la Suceava?

Parintii vor ca odraslele lor sa termine o facultate(pentru ca pe vremea lor era o realizare) si copiii(a se citi loazele) vor sa frece menta. Iar facultatile sunt mai mult decat dispuse sa le ia banii pe asta. Cum e posibil sa fie mai multe locuri la facultate decat absolventi de bac? Unde mai e competitia? Si se mai mira unii, ca dupa ce, vezi doamne odrasla lor a terminat o facultatea ajunge sa aiba nujce slujba de rahat...
5.2  RE: Mda.. trimis de
(18 iun 2009, 21:04:40
Vorbeste unu trecut prin viata:))...

Ba... ia gura cu bacu si PUNE-TI mana si INVATA-TI sa n-ajungeti sa SCRIE-TI ca aia din Cancan... ABSOLVEN-TI de jurnalism:))

Despre bac in casa, despre bac in ziar, despre bac la scoala!!... Imi vine sa plang:-s
6.   In sfarsit unul cu curaj trimis de
(18 iun 2009, 19:16:18
bravo, florine. stai calare pe ei si nu-i ierta
6.1  RE: In sfarsit unul cu curaj trimis de
(18 iun 2009, 23:54:24
Florine, sti de ce transparenta de la Botosani nu e adoptata si la Suceava? La ai nostri nu le place transparenta dar isi stiu locul meritat, la BOTOSANIlaughing)))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei