O şcoală de şoferi din municipiul Suceava a demarat, cu aprobarea şi sprijinul poliţiei şi administraţiilor locale, un program prin care le oferă conducătorilor de motoscutere din mediul rural posibilitatea de a urma cursuri de legislaţie rutieră în satul lor.
În ciuda amenzilor aplicate de poliţie, mulţi motoscuterişti suceveni continuă să circule pe străzi fără permise de conducere sau atestate rutiere, adesea fiind implicaţi în accidente rutiere, condiţii în care acest program este foarte benefic.
„Ne-am gândit să venim noi la ei, aşa le va fi mult mai uşor. Am făcut o adresă la IPJ Suceava, am primit aprobare, am discutat şi cu primarii şi am început să mergem prin comune”, a precizat Dumitru Chelaru, patronul şcolii de şoferi Auto Chelaru.
Înscrierile, la poliţie
În Zamostea şi Grămeşti au fost deja organizate cursuri, ieri la rând venind comuna Zvoriştea.
Oamenii au fost anunţaţi din timp de înscrieri, iar ieri au fost aşteptaţi la sediul poliţiei din localitate. 27 de localnici au venit să se înscrie la curs, iar duminică au fost chemaţi la orele de legislaţie.
„Oamenii au primit materiale de studiu şi duminică vom face cu ei o instruire de aproximativ patru ore. Deşi am făcut înscrierile la poliţie, nimeni nu a fost obligat să vină, mulţi însă au înţeles că au nevoie de această pregătire şi de atestat”, a mai precizat Dumitru Chelaru, care speră să găsească sprijin la autorităţile locale şi să extindă acest program şi în alte comune.
În paralel, poliţia a acţionat şi ea, oferindu-le oamenilor pliante cu informaţii pe linie rutieră şi materiale preventive.
Conform legislaţiei rutiere, motoscuterele pot fi conduse de persoane care au minimum 16 ani. Dacă posesorii de permise de categorie B nu au nevoie de alt gen de instruire, ceilalţi trebuie să urmeze obligatoriu un curs de legislaţie rutieră, care, cel puţin teoretic, le asigură cunoaşterea regulilor de circulaţie de bază.
Pentru un astfel de curs de legislaţie rutieră doritorii achită suma de 150 de lei.