La împlinirea unui an de la preluarea celui de al doilea mandat de primar al Sucevei, Ion Lungu a tras linie şi a enumerat atât realizările, cât şi nerealizările din această perioadă.
“Primul an din acest mandat a fost un an bun pentru municipalitate şi pentru suceveni, este anul în care au continuat marile proiecte începute în oraş şi au fost demarate alte proiecte importante. Oraşul este într-o etapă de reconstrucţie a infrastructurii subterane şi supraterane, construcţii de cartiere noi şi de realizare a rutei ocolitoare”, a rezumat situaţia edilul sucevean.
Finanţări de sute de milioane de euro
Astfel, pe lista de realizări din primul an al celui de al doilea mandat se numără declararea Sucevei drept pol de dezvoltare urbană, ceea ce a atras suma de 22,4 milioane de euro, repartizarea sumei de 82 de miliarde lei vechi pentru reabilitarea termică a 943 de apartamente, precum şi depunerea de cerere de finanţare a unui total de 5.910 apartamente, demararea lucrărilor la ruta ocolitoare nr. 1, pe traseul E 85 – Moara – Mihoveni – Pătrăuţi – E 85 spre Siret, precum şi continuarea lucrărilor ISPA de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, dar şi a staţiei de tratare-epurare.
Un alt proiect important pentru Suceava, aprobat spre finanţare, este cel de modernizare a Cetăţii de Scaun, în valoare de 14 milioane de euro.
De asemenea, au continuat lucrările de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, fiind eliminate astfel o bună parte din pierderile de pe reţele şi fiind îmbunătăţite serviciile furnizate populaţiei.
Asfaltarea străzilor şi iluminatul public
Tot în domeniul infrastructurii Sucevei, au fost reabilitate prin asfaltare peste 20 de străzi din toate cartierele, precum şi o bună parte din principalele trotuare din oraş.
Un pas important îl reprezintă transferarea iluminatului public de la E.ON Moldova la Primăria Suceava – o reţea de 172 de kilometri, cu 3.110 stâlpi şi 3.108 corpuri de iluminat, aceasta urmând să fie scoasă la licitaţie pentru modernizare.
În urma realizării Studiului de trafic al municipiului Suceava, pe 17 din cele 57 de străzi prevăzute cu sens unic deja se circulă pe un singur sens, fiind create astfel şi mai multe locuri de parcare.
Locuinţe noi şi locuri de muncă pentru suceveni
Modernizarea Parcului Central este o altă lucrare mare, în curs de finalizare, la fel ca şi cele de realizare de noi locuinţe – 40 pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, 80 de locuinţe ANL în zona Metro, alte 80 de locuinţe ANL scoase la licitaţie pentru executarea lucrărilor, precum şi blocurile 20, 21 şi 22, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni.
Lucrările pentru realizarea de noi grădiniţe şi pentru extinderea şi modernizarea celor existente sunt de asemenea menţionate, la fel ca şi realizarea unei săli de sport la Şcoala Nr. 9 „Ion Creangă”, din Obcini.
Transferul la municipalitate a cinematografelor “Modern” şi „Arta” sunt o altă realizare, acestea urmând să fie modernizate în perioada următoare.
Performanţele sportive ale echipei de handbal, care au determinat ca finala Challenge Cup să se joace la Suceava, sunt un alt motiv de mândrie, la fel ca şi atragerea unor mari investitori, precum Iulius Mall, Galleria, Billa, Shopping City, care au dus la crearea a 3.000 de noi locuri de muncă.
Depozitul ecologic şi privatizarea Termica – eşecurile de până acum
Acest nou mandat a început totuşi şi cu două probleme foarte importante, pentru care nu s-a găsit încă o rezolvare – realizarea unui depozit ecologic de deşeuri, după închiderea gropii de gunoi de pe Mirăuţi, precum şi asigurarea viitorului încălzirii centralizate în municipiul reşedinţă de judeţ, tentativele de privatizare fiind eşuate din lipsă de cumpărători.
(18 iun 2009, 14:06:59