Ploaia torenţială de ieri a stricat planurile directorilor de şcoli din judeţ de a organiza festivităţile de premiere în curtea şcolii, după obicei. Pentru peste o sută de mii de elevi din judeţ ieri a sunat pentru ultima oară clopoţelul în acest an şcolar. O zi plină de emoţii pentru cei mai mici dintre elevii suceveni, o zi aşteptată de cei „trecuţi” prin şcoală şi o zi care îi apropie tot mai mult de bacalaureat pe absolvenţii de liceu.
Premierea în careul şcolii este un eveniment mult aşteptat de „bobocii” absolvenţi de clasa întâi. Pentru cei care au finalizat ieri prima clasă din şcoala generală, festivitatea de premiere a fost stricată de ploaia care nu se mai oprea.
Îmbrăcaţi în ţinută festivă, cu buchete imense de flori în mâini, însoţiţi de părinţi, fraţi şi bunici, cei mici aşteptau să fie chemaţi în faţa careului pentru a-şi primi premiul. Nu a fost să fie aşa, pentru că directorii de şcoli, din cauza vremii, au luat hotărârea ca festivitatea de premiere să fie ţinută în sălile de curs, pentru fiecare clasă în parte.
Elevii care nu au chiulit, răsplătiţi cu diplome
Elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” au avut parte în acest an de o serbare deosebită, care s-a ţinut în sala mare a Casei de Cultură. Numărul mare al elevilor de la acest colegiu, dar şi al celor invitaţi să participe la premierea lor a făcut ca aula unităţii de învăţământ să devină neîncăpătoare, motiv pentru care s-a luat decizia organizării festivităţii de premiere la Casa de Cultură.
Sala a fost aproape plină de elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” şi de părinţi veniţi să asiste la festivitate. Rând pe rând, au fost chemaţi pe scenă elevii premianţi, care şi-au primit diplomele şi premiile pentru rezultatele la învăţătură, dar şi pentru rezultatele la olimpiade sau competiţii sportive.
Pentru fiecare clasă s-au acordat câte un premiu I, un premiu II şi un premiu III, precum şi câte trei menţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor generale. Diriginţii elevilor de la Colegiul „Ştefan cel Mare” au ţinut să acorde diplome şi elevilor care nu au înregistrat nici o absenţă pe parcursul anului şcolar care tocmai s-a încheiat. Nu au fost multe cazuri de acest fel, însă cei câţiva elevi fără nici o absenţă de la ore au fost răsplătiţi cu diplome.
Aproape o sută de mii de elevi din judeţ sunt de acum liberi trei luni de zile. Pentru 8.000 dintre aceşti elevi, greul abia începe. În doar două săptămâni, aceştia vor intra în „focurile” examenului de bacalaureat, iar apoi ale admiterii la facultate.