Minutele de ploaie din după-amiaza zilei de ieri au fost suficiente pentru a transforma mai multe zone ale municipiului Suceava în adevărate şenale navigabile. Este un fenomen care se repetă de fiecare dată când plouă ceva mai serios, iar sistemul de canalizare al oraşului nu poate face faţă. Dacă maşinile au circulat cu viteză redusă, dar totuşi s-au putut deplasa, pentru pietoni a fost un adevărat calvar. Cine s-a grăbit şi a dorit cu tot dinadinsul să traverseze strada s-a ales cu o baie gratuită la picioare în apa mâloasă care curgea în şuvoaie.
Şi pentru şoferi circulaţia a fost cu probleme, în special din cauza gropilor şi a lucrărilor care se efectuează prin mai tot oraşul, iar după ce au fost acoperite cu apă s-au transformat în curse cu final neaşteptat.
Probleme mai deosebite s-au înregistrat la podul de la Şcheia, de pe Drumul Naţional 17, unde precipitaţiile au făcut ca nivelul apei să crească simţitor. Sub podul de cale ferată apa a ajuns la jumătate de metru şi a fost nevoie de intervenţia a două echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Chiar şi aşa, mai mulţi şoferi care au avut curajul să „înoate” s-au trezit blocaţi după ce apa a intrat la motor. Pentru a nu bloca total traficul rutier şi aşa dat peste cap, şoferii ghinionişti au fost împinşi de alţi participanţi la trafic sau angajaţi ai ISU Suceava.
Bazarul nou a intrat la apă
Ploile căzute ieri au afectat şi Bazarul Suceava. Din cauza precipitaţiilor abundente, sistemele de colectare de pe halele nou construite nu au mai făcut faţă. Aşa se face că apa a pătruns în hale şi a provocat inundaţii. Apa a început să se retragă la scurt timp, dar la primele precipitaţii mai serioase situaţia se va repeta, poate chiar mai grav. Şi în Bazarul privat apa a pătruns şi a inundat câteva zeci de chioşcuri. Nivelul apei a atins aproape jumătate de metru, dar a început să scadă imediat după ce ploaia s-a oprit.
Grindină cât oul de găină la Dolheşti
Dacă prin cele mai multe zone din judeţ a plouat curat, chiar dacă în cantităţi mari, au fost şi localităţi unde a bătut grindina. Comuna Dolheşti este una din zonele unde grindina a distrus acoperişuri ale caselor şi culturi agricole. Costică Crăciun, viceprimarul din Dolheşti, a precizat că grindina a avut dimensiunea unui ou de găină, iar prin găurile din acoperişurile de azbest poate intra o mână de om. Crăciun a mai menţionat că grindina a afectat doar satul Dolheştii Mari şi aici fiind vorba de un număr limitat de gospodării, fără a putea preciza numărul acestora.
(12 iun 2009, 11:58:03