Sute de profesori suceveni din zona Câmpulung Moldovenesc trebuie să-şi primească restanţe la plata salariilor vechi de doi ani de zile. Valoarea totală a sumelor restante acumulate la plata salariilor se ridică la 2,8 milioane de lei, iar datoriile s-au adunat din anul 2007 şi de anul trecut.
Liderul de sindicat al dascălilor din Câmpulung Moldovenesc, profesorul Radu Colbotiuc, a spus că este vorba despre sume de bani acumulate prin neplata unor diferenţe salariale, precum orele suplimentare sau premiile de 2% pentru cadre, bani pe care profesorii i-au câştigat în instanţă. Deşi ordonatorul principal de credite, şi anume Primăria Câmpulung Moldovenesc, ar trebui să achite restanţele profesorilor, lucrul acesta nu s-a întâmplat, iar sindicaliştii spun că vor apela la un executor judecătoresc pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească.
„Am făcut demersuri la IŞJ, la Prefectură, la Direcţia de Finanţe, dar nu avem nici o rezolvare. A mai rămas o singură soluţie, aceea de a apela la un executor judecătoresc”, a mai spus Radu Colbotiuc.
În zona Rădăuţi, nu sunt bani pentru plata integrală a salariilor pe luna mai
Probleme la plata salariilor profesorilor sunt şi în zona Rădăuţi, iar peste 2000 de dascăli care predau în această parte a judeţului riscă să nu-şi primească banii pentru luna mai.
„S-a ajuns în situaţia că nu sunt bani pentru plata salariilor integrale pe luna mai, la fel ca şi pentru plata salariilor pentru concediu”, a spus preşedintele sindicatului „Bucovina Rădăuţi”, Gheorghe Şorodoc. Potrivit lui Gheorghe Şorodoc, în zona Rădăuţi nu există nici măcar o şcoală care să nu fie afectată de lipsa banilor pentru salariile angajaţilor. Gheorghe Şorodoc a subliniat că situaţia este gravă, întrucât oamenii depind de salariu, au de achitat datorii şi rate la bănci.
„Fac un apel către Direcţia Finanţelor Publice, către Trezorerie şi solicit să ia toate măsurile care se impun pentru a aloca bani pentru salariile angajaţilor din educaţie, conform legii”, a mai precizat Gheorghe Şorodoc.