Încercările de a opri procesul în care se judecă cererea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina de retrocedare a 192.000 de hectare de pădure au eşuat. Atât cererea de anulare a actului constitutiv al Fondului, cât şi cea de dizolvare a Fundaţiei din care face parte şi ÎPS Pimen au fost respinse de instanţele din ţară. În aceste condiţii, dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara îşi poate continua cursul.
Curtea de Apel Braşov s-a pronunţat ieri în recursul înaintat de Fundaţia Pro Fondbis - 1946 Semper, reprezentantă de avocatul Radu Ursu, prin care se cerea anularea actului constitutiv şi statutul Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina (FBORB). Magistraţii braşoveni au respins acţiunea, astfel încât FBORB poate merge mai departe în procesul privind retrocedarea celor 192.000 de hectare de pădure.
Şi cea de a doua acţiune iniţiată în justiţie de Fundaţia Pro Fondbis - 1946 Semper s-a soldat cu un eşec. Curtea de Apel Cluj a decis că nu este cazul să dizolve Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.
Ambele soluţii, atât cea de la Curtea de Apel Braşov, cât şi cea de la Curtea de Apel Cluj sunt definitive şi irevocabile.
În aceste condiţii, procesul de retrocedare a pădurilor poate continua, termenul următor fiind stabilit la mijlocul acestei luni.
Procesul a început în urmă cu opt ani
Procesul privind retrocedarea celor 192.000 de hectare de teren forestier a început în aprilie 2001. Dosarul s-a plimbat pe la multe instanţe, iar în martie 2007 Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea. Conform hotărârii de atunci, statul român a fost obligat să lase Fondului Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Reprezentanţii statului român nu au fost mulţumiţi şi au atacat cu apel decizia de la Suceava. Procesul s-a mutat apoi la Timişoara, în urma unei cereri de strămutare depusă în dosar, dar până acum judecata cauzei s-a amânat în mod repetat până la soluţionarea cererilor de dizolvare a Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, respectiv de anulare a actului constitutiv şi a statutului acestei Fundaţii.