Peste 70 de firme din judeţul Suceava au intrat în situaţie de insolvenţă de la începutul acestui an, ca urmare a datoriilor pe care le au la bugetul de stat. Potrivit unei situaţii realizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, în anul 2009, această instituţie a deschis procedura de insolvenţă la 71 de firme, cea mai mare parte dintre acestea fiind în situaţia de a nu-şi mai putea achita datoriile. În topul firmelor cu datorii pentru care anul acesta s-a deschis procedura de insolvenţă este SC MES SA Suceava, care, potrivit DGFP, înregistrează creanţe de 7,783 milioane de lei.
De remarcat faptul că, numai în primele cinci luni ale anului 2009, numărul firmelor intrate în procedură de insolvenţă este mai mare decât cel al firmelor aflate în aceeaşi situaţie în prima jumătate a anului trecut, care a fost de 60.
Potrivit aceluiaşi raport al Finanţelor sucevene, numărul firmelor intrate în insolvenţă începând din 2008 şi până în prezent este de 350, acestea înregistrând creanţe de aproape 72 milioane de lei.
MinBucovina înregistrează creanţe de 23,9 milioane de lei
Din aceste 350 de firme, cele mai mari creanţe le au SC MinBucovina SRL Vatra Dornei – 23,92 milioane de lei, SC Perla Rădăuţilor SRL – 19,57 milioane de lei, SC Sarex SA – 4,17 milioane de lei, SC Rom – Vital SRL Vatra Dornei – 1,85 milioane de lei.
Potrivit spuselor directorului coordonator al DGFP Suceava, Petrică Ropotă, majoritatea firmelor care se află în procedură de insolvenţă provin din rândul societăţilor dizolvate pe motiv că nu au depus situaţiile financiare simplificate la Oficiul Registrului Comerţului.
„O altă categorie este cea a firmelor care nu şi-au achitat datoriile la bugetul de stat. După ce am aplicat toate procedurile de executare silită, DGFP Suceava a deschis procedura de insolvenţă”, a declarat Ropotă.
El a adăugat că, dacă după inventarierea şi valorificarea bunurilor firmelor aflate în situaţie de insolvenţă nu se recuperează sumele datorate bugetului de stat, potrivit prevederilor legale, DGFP Suceava poate continua procedurile de recuperare a datoriilor prin atragerea răspunderii asociaţiilor, acţionarilor şi administratorilor societăţilor respective.
Ropotă a mai spus că DGFP Suceava analizează lunar obligaţiile fiscale la bugetul de stat ale agenţilor economici, iar la acele firme unde se constată că prin procedurile obişnuite de executare silită nu se reuşeşte recuperarea datoriilor, se întocmeşte dosarul de insolvenţă.