110 elevi din 15 judeţe ale ţării, precum şi un candidat reprezentant al Austriei au intrat ieri în competiţia pentru câştigarea Trofeului „Lira de Aur”. Cea de-a XXX-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur” s-a deschis ieri oficial, iar până mâine la prânz, concurenţii vor susţine în faţa juriului probele la care s-au înscris. Este vorba despre trei secţiuni competiţionale, „coarde”, „suflători” şi „pian”.
Concursul se va încheia pe 7 iunie, când, la ora 12, în sala Dom Polski va avea loc decernarea premiilor şi acordarea Trofeului „Lira de Aur”. Trofeul este realizat din porţelan şi sticlă şi este confecţionat la Dorohoi.
Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală “Lira de Aur” se adresează elevilor din clasele III-XII şi este organizat de Asociaţia Culturală “Lira de Aur”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, în parteneriat cu CJ şi Primăria Suceava, IŞJ Suceava, Complexul Muzeal Bucovina, Uniunea Polonezilor din România şi Colegiul Tehnic “Petru Muşat”.
Juriul Concursului „Lira de Aur” este alcătuit din personalităţi ale muzicii, profesori universitari din ţară şi din Italia, preşedinte fiind, ca şi anul trecut, rectorul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, profesorul universitar doctor Viorel Munteanu.
De remarcat este faptul că elevul care reprezintă Austria în concurs este tot un sucevean, care studiază acum în această ţară. Elevul se numeşte Andrei Bivol, este în clasa a şasea şi studiază trompeta.
Ediţia din acest an a Concursului Internaţional „Lira de Aur” beneficiază de cea mai bogată finanţare, atât din partea Primăriei Suceava, a Consiliului Judeţean, cât şi a sponsorilor. Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că „Primăria Suceava a alocat 50 de mii de lei, iar Consiliul Judeţean sprijină evenimentul cu 30 de mii de lei”.