Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 6 iun 2009 - Anul XIV, nr. 130 (4116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă la final

Fostul director de la Pensii Viorel Neagu, trimis în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După aproape cinci ani de muncă şi zeci de volume de acte, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au finalizat cercetările în dosarul care-l priveşte pe Viorel Ionel Neagu, fostul director al Casei Judeţene de Pensii Suceava. Acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, în boxa acuzaţilor urmând să se regăsească alte trei persoane de la Casa Judeţeană de Pensii, respectiv Nicolai Popovici, fost director adjunct al instituţiei, şi referentele Veronica Cornelia Motrescu şi Marilena Paulina Olar.

Rechizitoriul de sesizare a instanţei de judecată dezvăluie întreaga dimensiune a afacerii cu bilete de tratament pentru pensionari pusă la cale chiar de şeful de la acea vreme al Casei Judeţene de Pensii Suceava. Viorel Ionel Neagu este considerat principalul vinovat al acestor afaceri necurate, în care prejudiciul total se ridică la aproape 12 miliarde de lei vechi. În acest fel, „reţeaua” a trimis fictiv în staţiuni 1.498 de pensionari.
Procurorii au stabilit că, în momentul în care primea de la Bucureşti repartiţiile de bilete de tratament, fostul şef al CJP Suceava le lista în dublu exemplar. Un exemplar îl reţinea Neagu, iar celălalt, modificat cu numărul de bilete în minus, îl trimitea la compartimentul care se ocupa cu gestionarea lor. Fără a pune la calcul că suplimentările de bilete care veneau în cursul anului nu mai ajungeau la compartimentul de specialitate şi erau gestionate de Viorel Ionel Neagu după bunul său plac.
„Învinuiţii Neagu Ionel şi Leuştean Gheorghe au organizat o întreagă reţea de colectori de cupoane de pensii şi de copii xerox de pe actele de identitate de la pensionari, în general de la cei care aveau o pensie mică. Aceşti colectori erau de regulă factori poştali care distribuiau pensiile către agricultori sau alte persoane din anturajul celor doi”, se arată în rechizitoriu.
Cu aceste acte, Neagu şi Leuştean completau cererile de tratament balnear, iar directorul CJP Suceava le aproba, după care erau transmise compartimentului de gestiune bilete de tratament, în vederea eliberării biletelor.

 

Au fost audiate 1.357 de persoane

Pentru a stabili cât mai exact cum a fost prejudiciat bugetul de stat în perioada 2002-2003, anchetatorii au avut de dus o muncă imensă. Pe parcursul cercetărilor au fost audiate 1.357 de persoane care figurau în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Suceava ca beneficiare ale biletelor de tratament. Dintre aceste persoane, 1.203 au declarat că nu au solicitat niciodată bilete de tratament, în timp ce alţi 154 de pensionari au primit bilete. În 132 de cazuri nu s-a mai putut face audierea pentru că titularii de bilete au decedat sau nu au putut fi identificaţi.

 

Patru bilete în acelaşi an pentru o singură persoană

Din conţinutul dosarului reies o serie de fapte cel puţin hilare. Astfel, o pensionară din comuna Moara ar fi mers de patru ori în cursul anului 2002 la tratament, deşi legal avea dreptul la un singur bilet. Două bilete sunt pentru luna august, evident pe litoral, la hotel Traian din Eforie Nord, iar în lunile iunie şi octombrie a primit bilete la hotelul Intus, din Vatra Dornei.

 

Morţii, trimişi la tratament

În goana după bani, membrii acestei adevărate reţele au omis orice amănunt. Aşa se face că printre beneficiarii biletelor de tratament apar şi persoane care erau decedate la momentul depunerii cererii. Este cazul unui bărbat din Vadu Moldovei, care figurează cu o cerere depusă în data de 14 mai 2002, în timp ce actul său de deces datează din 1 aprilie 2002.
În total, au fost „trimişi” la tratament în diferite staţiuni din România nouă oameni care erau deja decedaţi când „au completat” cererile.

 

Adeverinţe medicale falsificate

Conform legislaţiei care era în vigoare la acea vreme, pentru a putea primit un bilet de tratament, un pensionar era obligat să depună şi o adeverinţă medicală, din care să rezulte bolile de care suferă. Pentru că aceste acte medicale nu au existat, Viorel Ionel Neagu a încercat să acopere totul cu documente falsificate. În acest sens a apelat direct sau prin intermediari la mai mulţi medici, unii dintre ei foarte cunoscuţi, sau asistente, care au completat adeverinţele medicale fără ca măcar să-i vadă pe „pacienţi”.

 

Neagu nu recunoaşte nimic

Pe timpul anchetei, Viorel Ionel Neagu nu a recunoscut nimic. Nici ieri, când a fost contactat să-şi exprime punctul de vedere vizavi de acuzaţiile din dosar, nu şi-a schimbat poziţia. Prin intermediul avocatului său, Adrian Mogoş, fostul director de la CJP Suceava a precizat că totul este o regie.
„Nu există nici o infracţiune în acest dosar, nu este nici un prejudiciu. Nu s-a ţinut cont de apărările noastre, şi de aceea cred că la mijloc este o regie, un interes din partea cuiva. Iar despre procurorul de caz pot spune doar că a acţionat ca pe vremea Inchiziţiei. Vom merge în instanţă, unde sunt convins că se va face dreptate, iar clientul meu va fi găsit nevinovat”, a declarat avocatul Adrian Mogoş.
Viorel Ionel Neagu va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

 

A fost trimis în judecată şi fostul director adjunct al CJP Suceava Nicolai Popovici

În afara lui Neagu, în faţa instanţei vor mai ajunge alte trei persoane. Cel mai sonor nume este Nicolai Popovici, fost director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Suceava timp de opt ani, şi eliberat din funcţie pe 24 mai 2009. Acesta va fi judecat pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Procurorii au ajuns la concluzia că Popovici nu a organizat şi exercitat controlul financiar preventiv la compartimentul gestiune bilete de tratament şi nu a supravegheat şi îndrumat în mod corespunzător activitatea funcţionarilor de la compartimentul bilete de tratament pe care-i avea în subordine directă.

 

„Am îndeplinit dispoziţiile primite”

În faţa judecătorilor vor mai ajunge alte două persoane. Este vorba de referentele Veronica Cornelia Motrescu şi Marilena Paulina Olar. Prima va fi judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, iar Olar pentru neglijenţă în serviciu.
Dacă Motrescu a declarat că nu se consideră vinovată, Olar a recunoscut parţial acuzaţiile. Femeia a mărturisit că a acţionat în acest fel de teamă să nu-şi piardă serviciul.
„A declarat că în calitate de referent la compartimentul gestiune bilete de tratament a îndeplinit dispoziţiile primite de la conducerea instituţiei, respectiv învinuitul Neagu Ionel şi învinuitul Popovici Nicolai şi, dacă în unele cazuri a constatat că acestea contraveneau normelor legale, a acceptat acest lucru pentru a nu avea probleme la serviciu”, se arată în rechizitoriul de sesizare a Judecătoriei Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul director de la Pensii Viorel Neagu, trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 1295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 7 voturi
Fostul director de la Pensii Viorel Neagu, trimis în judecată3.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 6 iun 2009, 17:56:23
In articol nu este precizat din ce partid facea parte Neagu atunci cand a fost numit director. Un alt aspect ar fi ce studii avea respectivul la acea data.

Gurile rele (probabil ca sunt doar barfe) spun ca Neagu avea doar 12 clase, si alea facute la seral. Facultatea a facut-o la FF cu bani colectati de la angajatii Casei de Pensii. Tot aceleasi surse (oameni rai si bafitori dom'le) mai spun ca Neagu a fost coleg de birou cu Marza, de fapt chiar acesta ar fi fost personajul care l-a sprijinit pe Neagu ca sa obtina postul de director .

Cat despre Popovici... personajul a fost inspector la Curtea de Conturi, in atributiile sale fiind si controalele institutiilor de stat, printre care si Casa de Pensii.

Deocamdata... justitia nu si-a spus cuvantul, asa ca respectivii sunt doar presupusi vinovati. Asteptam sa vedem cine va castiga alegerile ca apoi sa vedem ce verdict va da justitia, care se stie ca este legata la ochi (oare de catre cine ?).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei