Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iun 2009 - Anul XIV, nr. 127 (4113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Copii instituţionalizaţi

Şi-au uitat trecutul prin artă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Artele frumoase i-au făcut pe mulţi copii şi tineri care au trecut prin anumite traume, au fost abandonaţi de părinţi, s-au luptat mereu cu lipsurile, să îşi dezvolte mai mult stima de sine, sensibilitatea estetică şi să devină nişte exemple pentru semenii lor.
Este şi cazul unor copii şi tineri instituţionalizaţi, cărora talentul în pictură, sculptură, sport, muzică, le-a dat o deschidere mai mare spre activităţile culturale, creative, prin care au putut să-şi exprime emoţiile în mod pozitiv, fără să se întoarcă mereu în trecutul nu foarte uşor.

 

S-a mulţumit cu puţin

Nicolae Comariţan este student în anul III, la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, dar este pasionat şi de pictura religioasă.
De la o vârstă fragedă a intrat în sistemul de protecţie a copilului, trecând prin mai multe centre de plasament. Mai mulţi ani şi i-a petrecut la Centrul de plasament „Speranţa” Suceava, iar de când studiază la universitatea suceveană locuieşte la un cămin studenţesc.
Chiar dacă nu a avut niciodată o familie, părinţii lui fiind decedaţi, Nicolae a avut puterea să facă faţă greutăţilor şi, după cum ne-a povestit, „am fost bucuros că am un acoperiş deasupra capului şi sunt ajutat să pot să studiez”.

 

Se visează un designer cunoscut

Nicolae ne-a povestit că pasiunea pentru desen, şi apoi pentru pictură, l-a ajutat să-şi petreacă timpul într-un mod plăcut. În clasa a IX-a a realizat prima icoană religioasă, pe care a şi comercializat-o în cadrul unei expoziţii. Au urmat şi alte schiţe, alte icoane cu care a participat la numeroase expoziţii colective. A ales să studieze Facultatea de Asistenţă Socială pentru a fi mai aproape de oameni, de copiii şi tinerii care trec printr-o situaţie asemănătoare lui.
Nu a uitat nici de prima dragoste, pictura, motiv pentru care face în paralel cu facultatea un curs de un an şi patru luni de design interior. Se şi vede peste câţiva ani un designer renumit, care împleteşte arta decorativă cu arta de a ajuta copii necăjiţi, neajutoraţi, lipsiţi de dragostea părintească.
Nicolae mai are, însă, un vis: să aibă o familie, copii, pe care să-i crească cu dragoste şi să le transmită tot ce a acumulat el în anii săi de căutări, de studiu.

 

Nu trăieşte în trecut

O altă tânără cu aspiraţii mari în ale picturii, care a reuşit prin forţe proprii să depăşească factorul social, lipsa banilor, şi să armonizeze fără resentimente cu cei din jur, este Cristina Nistor, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava. Cristina a avut nevoie de spijinul statului pentru a-şi continua studiile. La Centrul „Colţ alb” Suceava, unde locuieşte de aproximativ doi ani, are libertatea de a crea şi de a-şi clădi visul.
Pentru ea pictura este cel mai frumos mod de a exprima sentimentele, dar şi o formă prin care poţi rămâne nemuritor. Nu trăieşte în trecut şi nici nu s-a împăcat vreodată cu sentimentul de milă pe care îl afişau faţă de ea cei din jur. Vrea să fie cunoscută şi apreciată pentru tablourile ei, şi nu pentru că, la un moment dat, situaţia materială a familiei sale a adus-o într-o casă de tip familial, susţinută de stat.
„Nu sunt marcată de trecut şi nici nu exprim prin artă trecutul, ci, mai degrabă, viitorul. Îmi place pictura abstractă şi cubismul”, ne-a povestit Cristina, completând că, atunci când culegi din fiecare segment al picturii câte ceva, „tinzi să creezi perfecţiunea”.

 

Bani pentru taxa la facultate, din tablouri

Cristina vrea să studieze la Iaşi, arte decorative. Se pregăteşte intens la grupa profesoarei Lucia Puşcaşu, pentru a putea să intre pe la un loc fără taxă. În aceste condiţii ar putea să fie sprijinită în continuare de stat. Ca mulţi alţi colegi de-ai ei, ar vrea să-şi depună dosarul la mai multe facultăţi, dar nu are bani să plătească taxa de înscriere, de aproximativ 200 de lei.
Tânăra are mai multe tablouri pictate, pe care ar fi dispusă să le vândă pentru a face rost de bani pentru înscrierea la mai multe facultăţi. Fiecare lucrare este ca un „copil” pentru ea, în care a investit mult suflet şi talent, dar ar vrea să le comercializeze şi să-şi adune ceva bănuţi pentru cheltuielile ce vor urma cu facultatea. Cei interesaţi să cumpere tablourile ei, ale căror preţuri variază între 150 şi 450 de lei, în funcţie de complexitatea şi mărimea tabloului, pot să sune la Centrul „Colţ Alb” şi să ia legătura cu Cristina Nistor, la numărul de telefon 0230/ 520 768
În anul 2007, Cristina Nistor a obţinut premiul I la secţiunea pictură, în cadrul Concursului Naţional „Floare de Colţ”.
În 2006, un alt elev sucevean de la „Colţ Alb”, Alin Ichim, a câştigat cel mai mare premiu al Concursului Naţional „Floare de Colţ”, la secţiunea ştiinţe umaniste.

 

Pasionat de pictură şi medicină

Tot la Centrul „Colţ Alb” l-am întâlnit şi pe Andrei Elvis Agheorghiesei, elev în clasa a XII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, secţia pictură, dar care se pregăteşte să dea la medicină. De mic copil a fost atras de artele plastice, dar abia după ce a intrat la liceul sucevean a învăţat ce înseamnă pictura. Elvis este la grupa profesoarei Camelia Rusu Sadovei, care, la fel ca şi ceilalţi profesori, îl sprijină mereu pe Elvis să-şi ducă visul la îndeplinire: să îmbine pictura cu medicina.
„Cred că mai târziu o să fac şi arte plastice, dar, deocamdată, vreau să fac medicina. Medicina nu-i departe de pictură. Vreau să ajut oameni, să găsesc răspunsuri la anumite probleme cu care se confruntă oamenii”, ne-a spus Elvis, arătându-ne câteva tablouri, pe care, la fel ca şi Cristina, ar fi dispus să le vândă, având în vedere că este în clasa a XII –a şi va avea nevoie de bani pentru facultate.

 

„Să facă ce le place”

Elvis nu are familie, deşi şi-ar fi dorit acest lucru. S-a împăcat însă cu viaţa pe care o are acum. Se bucură de fiecare clipă în care pictează sau în care descoperă lucruri noi despre oameni. Chiar are un sfat pentru tinerii care trebuie să-şi aleagă o cale în viaţă.
„Să facă ceea ce le place, să nu alerge neapărat după o meserie bănoasă. Să studieze pe mai multe planuri şi să se dezvolte în ceva care li se potriveşte. Dacă vor fi cei mai buni, vor avea şi satisfacţii financiare”, ne-a povestit Elvis.
Loredana Munteanu are 9 ani şi este elevă în clasa a II –a la Şcoala de Gimnastică de la Oneşti. Fetiţa se află în plasament la un asistent maternal profesionist, Ermina Rusu, din Salcea, care a ajutat-o foarte mult să ajungă la Oneşti şi să facă performanţă.

 

Pasiuni

Gheorghe – Săndel Pintilie este elev la Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, în clasa a XI-a, la SAM. Adolescentul este pasionat de sculptură şi a realizat mai multe lucrări care au putut fi văzute în expoziţii.
Violeta Burciu are 11 ani şi se află în plasament la un asistent maternal profesionist din Fălticeni. Este pasionată de muzică, dans, dar visul ei cel mai mare este să devină o mare violonistă. O mică parte din visul ei s-a împlinit. Şi-a dorit o vioară, pe care, prin generozitatea unui investitor din zona Rădăuţi, a primit-o. Este hotărâtă să nu-şi abandoneze visul şi să muncească foarte mult pentru a deveni o violonistă celebră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-au uitat trecutul prin artă.
 Vizualizări articol: 2319 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Şi-au uitat trecutul prin artă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei