Primăriile sucevene trebuie să decidă până la finele acestei luni dacă pentru colectarea deşeurilor vor opta pentru un operator unic sau merg în continuare pe mâna actualilor prestatori.
În cazul în care vor opta pentru menţinerea actualelor contracte de operare, acestea vor trebui să suporte cheltuielile pentru înfiinţarea punctelor de colectare a gunoiului prevăzute în masterplanul privind managementul integrat al deşeurilor, masterplan care stă la baza obţinerii de fonduri structurale pentru construirea celor două gropi ecologice de la Moara şi Pojorîta. Asta datorită faptului că, într-o astfel de situaţie, aceste cheltuieli nu sunt eligibile pe finanţarea din fonduri structurale.
Aceste lucruri au fost aduse la cunoştinţa celor vizaţi de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Daniel Cadariu, care, ieri, a avut o întâlnire cu reprezentanţii a 42 de primării arondate la groapa ecologică de la Moara, cea care va fi construită prima.
„Rămâne ca deciziile asumate de fiecare localitate în parte să fie confirmate prin adrese oficiale, iar Consiliul Judeţean să le aducă la cunoştinţa consultantului pentru ca acesta să-şi poată respecta termenul de predare a studiului de fezabilitate de la finele acestei luni”, a spus Cadariu.
Sistemul de colectare a deşeurilor are cinci faze: colectarea în fiecare localitate, operarea staţiei de transfer, transportul de la staţia de transfer la gropile ecologice, operarea gropilor ecologice şi operarea staţiei de sortare de la Moara.
Trebuie spus că gropile de la Moara şi Pojorîta vor fi finanţate prin Programul Operaţional Sectorial- Mediu, axa 2- „managementul integrat al deşeurilor”.