Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2009 - Anul XIV, nr. 126 (4112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Tupeu

Balastieră ilegală, construită lângă casa unei familii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cum ar fi ca într-o zi să te trezeşti că pereţii casei tremură, zguduiţi de trecerea a zeci de camioane pline cu nisip şi pietriş, că zgomotul produs de acestea şi de instalaţiile unei balastiere nu îţi dă pace nici o clipă şi că praful ridicat de acolo te învăluie de peste tot? Prin asta au trecut zi de zi o parte din locuitorii satului Bursuceni, comuna Vereşti, după ce, foarte aproape de casa lor, o firmă din Botoşani a deschis o staţie de spălare - sortare a nisipului şi pietrişului extras din albiile apelor curgătoare.
Culmea ironiei, oamenii, care şi înainte au avut de îndurat zgomotul produs de vechea staţie de sortare, aflată la o distanţă de 250 de metri de casa lor, s-au trezit acum cu o nouă staţie, amplasată mult mai aproape de locuinţă.
În urma sesizărilor făcute la autorităţi, din măsurătorile efectuate în teren de către comisarii Gărzii de Mediu Suceava şi reprezentanţii Primăriei Vereşti, a reieşit că noua staţie de sortare, mobilă, a fost amplasată la doar 65 de metri de casa familiei Ilincăi, în vreme ce depozitul de carburant al firmei se afla şi mai aproape de casă, la doar 25 de metri.
Terenul pe care este amplasată staţia de sortare a betoanelor se află în extravilan, aparţine Parohiei din Bursuceni şi a fost concesionat, printr-o hotărâre a Consiliului Parohial, firmei SC CATERIS TRANS SRL, firmă care ulterior a fost vândută Societăţii „Victor Construct” SRL din Botoşani.
“Firma din Botoşani a preluat o staţie de spălare – sortare, iar pe lângă staţia veche, a deschis una nouă, mobilă, la distanţă foarte mică de casa omului. Acesta era deranjat şi înainte de zgomot, de la vechea staţie, amplasată la 250 de metri de casă, dar acum, la 65 de metri, zgomotul e greu de suportat.
Sesizarea este întemeiată, nici nu poate fi vorba de vreun act de răzbunare, cum adesea se întâmplă în cazul reclamaţiilor depuse”, a declarat şefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

Activitatea staţiei de sortare, oprită de autorităţi

În urma controlului efectuat de Garda de Mediu şi de Primăria Vereşti, firmei care deţine staţia de sortare i s-a interzis continuarea activităţii, cel puţin până la obţinerea autorizaţiilor necesare.
“Au primit o adresă şi de la Primăria Vereşti să sisteze lucrările, pentru că nu au nici certificat de urbanism, nici autorizaţie de construcţie şi nici acord de mediu.
De acolo au fost primite şi anterior sesizări referitoare la disconfortul creat de funcţionarea vechii staţii. Conform legii, Primăria Vereşti are obligaţia să ia măsurile necesare, inclusiv sistarea activităţii agentului economic, dacă activitatea pe care o desfăşoară creează disconfort asupra vecinătăţilor”, a adăugat şefa Comisariatului Judeţean de Mediu.
Pentru că a funcţionat fără ca activitatea să îi fie autorizată, proprietarul balastierei a fost amendat cu suma de 30.000 de lei (300 de milioane lei vechi).
Amenda a fost plătită în mai puţin de 48 de ore, încât valoarea acesteia i-a fost redusă la jumătate – 15.000 de lei.
Cu toate acestea, firma care deţine staţia de sortare se consideră absolut nevinovată, lucru pe care a ţinut să îl şi marcheze pe nota de constatare întocmită de comisia care i-a verificat, unde, la obiecţiuni, au scris „consider că nu am încălcat prevederile legale”.
În perioada următoare, un laborator acreditat va fi chemat să efectueze determinări sonometrice ale poluării fonice produse de staţia de sortare, iar în funcţie de rezultatele obţinute unitatea va trebui să ia măsuri şi să îşi facă dotările necesare pentru izolarea şi protecţia fonică a surselor generatoare de zgomot.
Fără autorizaţii de la Primărie şi de la Garda de Mediu, activitatea balastierei nu va putea fi reluată, fără să fie încălcată şi mai mult legislaţia actuală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Balastieră ilegală, construită lângă casa unei familii.
 Vizualizări articol: 1795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Balastieră ilegală, construită lângă casa unei familii5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lac de decantare trimis de
( 2 iun 2009, 14:38:53
Stimata Doamna Iordache, la fel de mult tupeu demonstreaza si D-l Leonte, cu balastiera din dreptul satului Hancea, care nu are lac de decantare cum prevede legea! Apele raului Suceava sunt tulburi tot timpul, iar vacanta copiilor se apropie. Daca tot sunteti sefa la Mediu, cred ca ar trebui sa respecte toti legislatia in vigoare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei