Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De câteva zile

„Colţ zoologic” deschis publicului, la Ilişeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe şoseaua naţională care duce din Suceava spre Ardeal, în centrul comunei Ilişeşti, s-a deschis de câteva zile un „Colţ Zoologic”, aşa cum l-a denumit proprietarul, mai exact o mică grădină zoologică în care pot fi văzute numeroase specii de animale, păsări sau reptile.
De mai bine de patru ani de zile, Dorin Şoimaru creşte animale din pasiune, adunându-le treptat şi ajungând acum la un număr care i-a permis să amenajeze acest colţ zoo deschis publicului.

 

Pentru Dorin Şoimaru, pasiunea pentru animale a început în 2004, când a citit în presa locală despre doi lei închişi într-o cuşcă de lângă vechile sere din municipiul Suceava, şi care erau într-o stare deplorabilă, deoarece nimeni nu se mai ocupa de îngrijirea lor. În scurt timp cele două feline aveau să ajungă pe proprietatea bărbatului din Ilişeşti, care le-a acordat toată atenţia.

 

Aproape 400 de exemplare, păsări, feline şi reptile

Cei doi lei adoptaţi, botezaţi Athos şi Atena, şi-au revenit în scurt timp şi au făcut pui, astfel că Şoimaru a început să facă schimburi de animale cu grădini zoologice. Au urmat donaţii de la unele circuri care s-au desfiinţat sau aveau surplusuri de animale, dar şi achiziţii de animale şi reptile din Ungaria, Austria, Ucraina, Bulgaria sau Cehia.
După demersuri care au durat ani de zile, Dorin Şoimaru a obţinut, la mijlocul acestei luni, autorizaţie pentru a putea avea vizitatori oficiali, înregistrându-se sub titulatura „Colţ Zoologic Şoimaru Ilişeşti”.
„În momentul de faţă ofer publicului vizitator peste 380 de exemplare, păsări, animale şi reptile. La capitolul feline deţin cinci lei, un tigru siberian mascul şi o femelă bengaleză. De asemenea, am şapte ratoni, şase babuini, porci spinoşi, un ţap de Camerun şi 27 de reptile”, explică Dorin Şoimaru.

 

Cei şase babuini au ţarc modern şi maşină

Deşi încă în şantier, deoarece amenajează spaţii pentru alte animale pe care vrea să le achiziţioneze sau pentru cele care nu stau în momentul de faţă în cele mai bune condiţii, proprietarul şi cei trei angajaţi primesc deja vizitatori, numărul lor fiind însă deocamdată redus.
Pentru proprietarul colţului zoologic de la Ilişeşti ziua de ieri a fost una foarte importantă, cei şase babuini (din care unul abia născut de câteva zile) fiind eliberaţi din micul spaţiu în care stăteau şi mutaţi într-un ţarc foarte spaţios, amenajat în aşa fel încât să le ofere condiţii excelente.
Cei şase babuini, reuniţi în familia Babu, au parte începând de ieri de bârne pe care să se caţere, dar şi de maşină. Un vechi Olcit a fost pus în ţarc, babuinii putând să intre în maşină şi să se joace.

 

Intrarea - patru lei adulţii, doi lei copiii

„Abia de zilele acestea putem spune că avem pregătit colţul zoo pentru vizitatori şi sperăm ca lumea să vină în număr mare şi să vadă aceste superbe animale”, a precizat Şoimaru.
Bărbatul spune că fiecare zi de îngrijire a animalelor costă cel puţin o sută de euro, aici incluzând utilităţile, hrana şi salariile angajaţilor, condiţii în care îi va fi destul de greu să obţină un profit de pe urma vânzării biletelor.
Pentru adulţi, biletul de intrare este de patru lei, în timp ce copiii achită doar jumătate din sumă, tariful de doi lei fiind valabil şi pentru grupurile organizate.
„Nu avem pretenţia ca acest colţ zoo să fie catalogat drept o adevărată grădină zoologică, fiindcă nici bugetul şi nici suprafeţele şi locaţia nu ne permit acest lucru. Avem satisfacţia însă că aceste animale, majoritatea achiziţionate când mai aveau puţine şanse de viaţă, sunt acum în stare perfectă de sănătate şi le putem prezenta publicului”, a mai spus Şoimaru.
El speră să mute menajeria zoo într-un loc potrivit pentru extindere, la periferia comunei Ilişeşti, însă pentru asta are nevoie de ajutor din partea autorităţilor locale, care să-i pună la dispoziţie un teren.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Colţ zoologic” deschis publicului, la Ilişeşti .
 Vizualizări articol: 3553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.47/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 17 voturi
„Colţ zoologic” deschis publicului, la Ilişeşti4.5517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Protejati natura ! trimis de
(30 mai 2009, 11:17:27
Va rog sa nu mai promovati asemenea actiuni si asemenea oameni !

Nu e nimic senzational in a vedea niste animale inchise pe 2 metri patrati. Aceste animale au nevoie de un spatiu adecvat asa cum se poate vedea la unele gradini zoo din vest. Ma uit la leii aceia si ma apuca mila! Peste tot in Romania e la fel!

Iar acest om nu e deloc pasionat de animale. Si Hitler era pasionat de evrei si-i tinea inchisi cam tot in asemenea conditii.

Sau poate ca ma insel, acest om incearca sa atraga atentia unor asociatii pentru salvarea animalelelor si va cere la un moment dat o gramada de bani pentru eliberarea lor sau pentru transferul lor intr-un centru de ingrijire.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei