Direcţia Silvică Suceava are de achitat aproape 60.000 de lei către statul român ca urmare a unei plângeri depusă de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina. Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Suceava, ca urmare a nerespectării unei hotărâri judecătoreşti din 2006, prin care Direcţia Silvică era obligată să sisteze exploatările de pe suprafeţele de pădure revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox.
Magistraţii Judecătoriei Suceava au hotărât ieri să oblige Direcţia Silvică la plata unei amenzi civile către statul român. Potrivit judecătorilor, Direcţia Silvică Suceava are de plată câte 50 de lei/zi pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 martie 2006 şi până la executarea obligaţiilor prevăzute în decizia pronunţată de Tribunalul Suceava în februarie 2006. Această hotărâre judecătorească prevedea ca Direcţia Silvică Suceava să stopeze exploatările din pădurile revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, fapt care nu s-a întâmplat.
Decizia din 7 februarie 2006, rămasă definitivă şi irevocabilă, a fost încălcată de reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava, iar plângerea depusă recent la Judecătoria Suceava de reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a vizat exact acest aspect.
Practic, prin sentinţa de ieri, Direcţia Silvică are de plătit peste 57.000 de lei, sumă care reprezintă amenzile civile adunate din 17 martie 2006, şi care se va completa cu câte 50 de lei pentru fiecare zi în care exploatarea masei lemnoase de pe suprafeţele revendicate va continua.
Ce verifică Parchetul
Între timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a început cercetările într-o altă plângere depusă de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.
„Prin această plângere dorim să fie identificate persoanele vinovate de neexecutarea deciziei nr. 83 din 7 februarie 2006 a Tribunalului Suceava privind sistarea exploatării lucrărilor de pe suprafaţa de 192.468 de hectare de vegetaţie forestieră ce formează obiectul cererii de retrocedare formulată de Fondul Bisericesc Ortodox Român”, a explicat Vasile Tudor, avocatul FBOR în instanţă.
Deocamdată, procurorii nu au soluţionat plângerea, care a ajuns şi pe masa Preşedinţiei înainte de a fi direcţionată către Parchet.
Procesul, pe rol la Curtea de Apel Timişoara
Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina se judecă cu statul român din aprilie 2001. Fundaţia din care face parte şi ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, revendică 192.000 de hectare de păduri, pe care le-ar fi avut în proprietate până la venirea regimului comunist la putere în România.
În martie 2007, Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea şi a dat o decizie care ar putea conduce către cea mai importantă retrocedare din istoria post-comunistă a ţării. Statul român a fost obligat să lase Fondului Bisericesc „în deplină proprietate suprafaţa de 166.813,5 hectare de teren cu destinaţie forestieră”. Hotărârea Tribunalului Suceava a fost atacată cu apel la instanţa superioară, iar între timp dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Timişoara, unde va avea termen peste trei săptămâni.