În cadrul acestui proiect de educaţie parentală şi promovare a importanţei dezvoltării timpurii a copilului, în perioada 18-21 mai, s-au desfăşurat, la Suceava, cursuri de formare pentru şase asistenţi sociali din trei localităţi rurale sucevene: Satu Mare, Moldoviţa şi Grăniceşti şi patru asistenţi sociali din cadrul Protecţiei Copilului Suceava.
După această perioadă de formare, asistenţii sociali din comunităţile pe care le reprezintă au datoria de a susţine cursuri de educaţie parentală cu părinţii din respectivele aşezări rurale. În acest proiect, formatorii sunt sprijiniţi cu logistică şi materiale didactice de către reprezentanţii Holt România. Proiectul se desfăşoară în şase judeţe din ţară, în 18 comunităţi rurale, şi se încheie în luna august.
Educaţia parentală, un serviciu social
Supervizorul proiectului, Iuliana Zăgan, reprezentant Holt România, ne-a spus că activităţile propuse în cadrul proiectului pregătesc, responsabilizează şi împuternicesc principalele entităţi din domeniul protecţiei, îngrijirii şi educării copilului, respectiv familia şi comunitatea locală. „Prin aceste cursuri de educaţie parentală, părinţii sunt ajutaţi să-şi îmbunătăţească relaţia cu propriul copil. Se formează un grup suport de părinţi, care oricând poate fi abordat de alţi părinţi care se confruntă cu o problemă în relaţia cu copiii lor. Asistenţii sociali vor fi percepuţi de părinţii din comunitate altfel decât până acum. Părinţii din comunitate vor putea să-şi deschidă sufletul faţă de asistentul social, să împărtăşească din necazurile lor, mai mult decât o făceau până acum, când solicitau de la primărie un ajutor material, şi atât. Educaţia parentală este un serviciu social, de care trebuie să beneficieze toţii părinţii”, a mai completat Iuliana Zăgan.