Primele discuţii despre demiterea comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ au apărut imediat după împărţirea ministerelor de către actuala coaliţie. Ajuns şef al IPJ Suceava în cursul guvernării trecute, Todiruţ nu este văzut cu ochi buni de reprezentanţii PSD, partid care s-a aflat în opoziţie în perioada 2004-2008, iar acum a obţinut postul de ministru al Administraţiei şi Internelor. Social-democraţii suceveni fac presiuni pentru a-şi instala propriul om la conducerea IPJ Suceava, o instituţie extrem de importantă pe plan local.
Chiar dacă îl au la conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor pe Dan Nica, social-democraţii nu au reuşit încă să îl debarce pe comisarul şef Nicuşor Todiruţ, susţinut de celălalt partid de guvernământ, PD-L.
Demiterea, pregătită cu controale
În ciuda susţinerii puternice din partea democrat-liberalilor, demiterea actualului şef al IPJ Suceava este pregătită temeinic. Elocvente sunt controalele trimise în ultima vreme la Suceava, acţiuni care nu fac altceva decât să întărească zvonurile privind schimbarea lui Todiruţ.
Frecvenţa acestor controale l-a surprins până şi pe şeful IPJ Suceava.
„Am intrat în cartea recordurilor cu oul uriaş, cu pasca, acum şi cu controalele la poliţie, unul-după altul. Probabil vor să vadă cât rezist psihic”, a fost declaraţia lui Todiruţ.
Într-un termen de numai câteva săptămâni, la Suceava au fost trimise nu mai puţin de patru echipe de control. Doar unul din acestea se pare că nu a avut legătură directă cu activitatea comisarului şef Nicuşor Todiruţ.
Ce i s-ar reproşa lui Todiruţ
Instalat oficial în funcţia de inspector şef al IPJ Suceava în aprilie 2005, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost o figură destul de discretă. Pentru a-l putea demite, echipele de control ale Ministerului Administraţiei şi Internelor trimise la Suceava trebuiau să găsească lacune în activitatea instituţiei. Şi acestea nu ar fi întârziat să apară. Una din acuzaţii s-ar referi la achiziţia sediului Poliţiei Municipiului Suceava, de pe strada Universităţii, din apropiere de magazinul Kaufland. Este vorba de preţul plătit pentru clădire, o sută de miliarde de lei vechi, fără TVA, suma achitată acum doi ani fiind considerată prea mare faţă de preţul pieţei.
Un alt cap de acuzare ar fi acela că şeful IPJ Suceava şi-a premiat soţia, angajată şi ea la aceeaşi instituţie, dar şi faptul că a avansat-o preferenţial în dauna altor poliţişti cu state de plată mai vechi.
În fine, nici activitatea Poliţiei Fălticeni nu pare a fi o bilă albă pentru actualul şef al IPJ Suceava. Rocada făcută acum câteva săptămâni, între şefii Poliţiilor din Fălticeni şi Rădăuţi, pare să fi avut tocmai scopul de a distrage atenţia de la problemele existente la Fălticeni şi care au fost trecute cu vederea în ultimii patru ani, perioadă în care fostul şef al Poliţiei a primit salariu de merit, deşi activitatea scârţâia serios.
(25 mai 2009, 11:50:03