După cum a precizat inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, este de aşteptat ca aceste aproape o sută de cazuri să reprezinte doar începutul unui „val” de contestaţii, până acum doar o mică parte dintre şoferii înregistraţi de radare primind procesele verbale de sancţionare, pe baza cărora pot depune contestaţia. Conform procedurilor, după ce primesc procesul verbal acasă, conducătorii auto care vor să conteste sancţiunea depun o solicitare în acest sens la Judecătoria de care aparţin, abia apoi instanţa trimiţând către poliţie informări legate de acţiunea conducătorilor auto.
Inspectorul Gabriel Panţiru a mai precizat că nici una din contestaţiile aflate pe rol nu a fost câştigată până acum printr-o decizie definitivă şi irevocabilă.
Aproape 70.000 de încălcări ale limitei de viteză legale
Şoferii care contestă amenzile invocă faptul că acestea sunt în afara legii, pentru ca radarele au fost montate în urma unor contracte ilegale pentru care primarii semnatari au fost deja amendaţi. Alte contestaţii ale şoferilor se mai referă la faptul că radarele fixe din judeţ nu ar fi fost semnalizate legal ori nu ar fi din categoria celor omologate.
Dacă şoferii care au primit doar amendă ar putea să nu se grăbească foarte tare să depună o contestaţie, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre cei care au rămas fără permise de conducere, deoarece conform legii, după contestaţie, până la soluţionarea cauzei, şoferii î-şi recapătă dreptul de a conduce.
Din datele Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava rezultă că în perioada 18 februarie – 9 aprilie, când au funcţionat cele opt radare fixe din judeţ, au fost înregistrate 69.605 încălcări ale limitei de viteză, din care au fost procesate doar 14.300 procese verbale de sancţionare, însă nu toate acestea au ajuns încă la cei amendaţi. Restul proceselor verbale urmează să fie trimise la contravenienţi în următoarea perioadă.
Primarii suceveni, amendaţi drastic
Reamintim că, printr-o decizie a Inspectoratului General al Poliţiei Române, toate radarele fixe au fost suspendate, primăriile pe raza cărora au funcţionat aparatele de măsurare a vitezei fiind acuzate că au semnat contracte de asociere ilegale.
De altfel, primarii din Dumbrăveni, Drăguşeni şi Roşiori, cele trei localităţi din judeţ în care s-au montat radarele fixe, au primit deja câte o amendă de 70.000 de lei, pentru încălcarea legii achiziţiilor publice, sancţiunea fiind aplicată de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
Toţi cei trei edili au contactat avocaţi şi sunt hotărâţi să obţină anularea amenzilor în instanţă.
(23 mai 2009, 14:04:55
,,Cele sapte radare fixe care au fost montate au fost achizitionate de la firma Codec SPAT, firma banuita ca a pus la cale o mega-escrocherie, datorita faptului ca o parte a amenzilor primite de soferii vitezomani urmau sa intre in conturile firmei, cotele fiind stabilite in contractele cu fiecare administratie locala in parte. Pe de alta parte, Primariile nu au respectat nici Legea achizitiilor publice, cumparand aceste sisteme de urmarire a traficului fara a mai organiza licitatiile prevazute de lege.''