Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mai 2009 - Anul XIV, nr. 118 (4104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Palatul Copiilor

O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.

Vernisaj de fotografie la Lille

Recent s-a întors din Lille- Franţa, grupul format din copiii ai căror fotografii au fost premiate în cadrul Concursului de fotografie „Lille 3000”. Vă reamintim că tema concursului a fost “Ideea mea despre frontierele din Europa”, iar cinci copii suceveni au fost laureaţi. Aceştia sunt, Emanuela Motrescu,  Iustin Stelian Buculei, Oana Bîrsan, Vlăduţ Andrei Poinariu toţi de la Palatul Copiilor Suceava şi Amalia Sofia Piticari, de la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc. Copiii, însoţiţi de profesor Valentin Moscaliuc, au plecat pe 13 mai, la Lille, unde a avut loc vernisajul expoziţiei  care a reunit cele 25 de fotografii câştigătoare (câte cinci din fiecare ţară participantă - Franţa, Bulgaria, România, Ungaria şi Polonia).


Sprijin consistent din partea CJ Suceava

“Deplasarea în Franţa, nu ar fi fost posibilă fără implicarea Consiliului Judeţean Suceava, în special a domnilor Gheorghe Flutur  şi Neculai Barbă, care au făcut tot posibilul ca noi să avem asigurat un mijloc de transport pe măsura drumului ce l-am străbătut, o maşină bună, şi totodată CJ a asigurat masa şi cazarea copiilor până a ajunge în Franţa şi la întoarcerea în ţară”- ne-a spus prof. Valentin Moscaliuc.


Ospitalitate franceză

După ce au călătorit aproape două zile, grupul din Suceava a avut parte de o primire deosebită (chiar dacă evenimentele neprevăzute de pe autostradă - aglomeraţia, au făcut ca sosirea la Lille să aibă loc destul de târziu, în jurul orei 22), din partea domnului Jean Rene Loir - director relaţii internaţionale, în cadrul Departamentului de Nord al Franţei. Printre oficialii cu care sucevenii au făcut cunoştinţă s-au aflat Bernard Derosier - preşedintele Departamentului de Nord al Franţei, Gregory Blin - consilier tehnic al preşedintelui,  ş.a. Tot la Lille, micii fotografi au întâlnit-o pe Elena Alboi Şandru, originară din Câmpulung Moldovenesc, cea care le-a fost şi ghid pe timpul şederii acolo, fiind angajată a Departamentului de Nord.

“Ne-a impresionat   în mod deosebit căldura cu care am fost primiţi, deşi eram doar nişte copii, punctualitatea şi felul în care a fost respectat programul”- au spus participanţii.


Vizite şi impresii de călătorie

Pe timpul şederii la Lille, în perioada 14-18 mai, grupul din Suceava a vizitat oraşul, a participat la vernisajul expoziţiei de fotografie, a vizitat şi chiar a participat la o sesiune a Consiliului departamental al tinerilor, a fost la Consiliul General al Departamentului de Nord, a vizitat “Palais des Beaux Arts”, copiii s-au plimbat pe malul mării şi au vizitat  Centrul nautic “Nausicaa”.


Ideile tinerilor francezi apreciate de conducerea Departamentului de Nord

Am aflat de la prof. Valentin Moscaliuc, că un moment aparte l-a contituit întâlnirea între tinerii din România şi cei din Franţa. “Participarea la sesiunea Consiliului Tinerilor aş considera-o ca pe o lecţie de democraţie. Seriozitatea şi atenţia de care se bucură aceşti tineri din consiliu, felul în care sunt abordate şi dezbătute  problemele  pe care ei le ridică, de la politică externă până la cele interne, legate de educaţie, administraţie). Am văzut că problemele tinerilor sunt luate în seamă iar ideile lor sunt folosite în rezolvarea unor probleme”- ne-a spus prof. Moscaliuc.

 

Vernisajul expoziţiei- organizare exemplară

Vernisajul expoziţiei “Ideea mea despre frontierele din Europa”, a contituit pentru tinerii fotografi momentul culminant al vizitei. Fiecare participant,  a fost felicitat de preşedintele Departamentului, Bernard Derosier, a primit  o diplomă de onoare dar şi mici atenţii din partea tinerilor din celelalte ţări. Sucevenii au dus cu ei, la Lille, tot ce au avut mai frumos şi tradiţional - coşuleţe cu ouă încondeiate, pliante cu obiective turistice din Bucovina şi gândul bun, specific locuitorilor acestui ţinut.

 

Prietenii şi amintiri plăcute

Pe parcursul vizitei, s-au legat prietenii între membrii grupului din Suceava dar şi cu participanţii din celelalte ţări. Alina Coţovan, studentă în anul II la Facultatea de Litere, secţia franceză-germană, a reuşit să-i facă pe copiii suceveni să se înţeleagă cu vorbitorii de limba franceză, fiind aşa cum ne-au descries-o ei, o bună prietenă şi un exemplu de comportament civilizat.

“Soarta” grupului din Suceava a fost atât la dus cât şi la întoarcea în ţară în mâinile domnului Florin Avărvăroaei, şoferul mijlocului de transport, cel care a devenit pe timpul deplasării, un bun tovarăş de drum şi care a dat, aşa cum au spus copiii,  “dovadă de iscusinţă în arta conducerii auto”.
 


Astăzi se întoarce în ţară trupa de dans, “Ritm- Dans”, de la Palatul Copiilor Suceava, care în perioada 10 -23 mai, s-a aflat  într-un turneu în Antalya, în cadrul Festivalul Internaţional al Tineretului. Aşa cum ne-am obişnuit din anii precedenţi, cu rezultate remarcabile, aşteptăm şi în acest an veşti  bune de la participanţi.



Premii la nivel naţional

În perioada 15 - 17 mai 2009, un grup de copii de la Palatul Copiilor Suceava, coordonaţi de profesor de informatică, Ştefania Şoiman, au participat la  Concursul Naţional de  Informatică "Marele Premiu" al Palatului Naţional al Copiilor Bucureşti, editia a XVII-a, secţiunea programare. Copiii au obţinut premii importante printre care amintim  premiul I obţinut de Ştefanescu Radu la  cl.a IV-a, premiul II tot Ştefănescu Radu, dar la cl. a III-a, premiul III Hlusneac Maria, cl.a IV-a, tot premiul III- Hlusneac Maria cl.a V-a şi  menţiune Meriniuc Răzvan cl.a IV-a.

Zilele acestea, micii informaticieni se află la Lugoj, unde participă la Concursul Naţional de Soft "Grigore Moisil”.

Şi tot în aceste zile trupa de Teatru a Palatului Copiilor, coordonată de prof. Jana Palade, se află la Alba Iulia, unde participă la Festivalul Naţional de Teatru “Lucian Blaga”, dar şi la “Zilele sărbătorilor pentru Copii”, în cadrul cărora au loc concursuri  de creaţie literară şi de pictură. Am aflat că deja copiii au obţinut premii. La pictură, Iulia Cozaciuc a obţinut premiul I iar la literatură premiul I a fost obţinut de Georgiana Ţăran, premiul al II-lea a revenit elevelor  Ioana Onofrei, Andreea Ungureanu, Lizuca Sidoriuc, Georgiana Ursache, iar premiul al III-lea lui Matei  Miron.Îi aşteptăm să ne aducă veşti bune şi impresii de la aceste concursuri.

Membrii cercului presă scrisă, radio-TV



Cercul de protecţia mediului

Problema calităţii şi protecţiei mediului este actuală datorită necesităţii conservării şi utilizării cât mai eficiente a potenţialului productiv al mediului. În acest sens se au în vedere două aspecte- cunoaşterea ştiinţifică a fenomenelor, a cauzelor care le produc, a efectelor negative asupra mediului şi prezentarea metodelor de studiere a acestora cu elevii. Aplicând aceste metode se realizează o aprofundare a noţiunilor căpătate de elevi la diferite discipline cum ar fi  botanică, zoologie, matematică, fizică, chimie şi geografie. Se dezvoltă astfel spiritul de iniţiativă şi deprinderile de cercetare.

“Elevii vor dobândi cunoştinţe şi deprinderi referitoare la capacitatea de a stabili şi reţine unele relaţii cauză-efect existente în natură, înţelegerea importanţei protejării şi conservării mediului natural, formarea unor comportamente ecologice, ghidarea comportamentului cotidian, a vestimentaţiei în funcţie de vreme şi schimbările previzibile”- ne-a spus profesor Traian Chilimon, coordonatorul cercului. .

Membrii Cercului presă scrisă, radio-TV

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea..
 Vizualizări articol: 2745 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O alternativă de petrecere a timpului liber şi de descoperire a aptitudinilor. Dându-le copiilor ocupaţie, violenţa în rândul acestora va scădea.5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei