Motivul invocat pentru amânare a fost acela că este necesar un aviz suplimentar de la Ministerul Sănătăţii, în condiţiile în care ministerul nu este parte în contract.
Conform proiectului de hotărâre de consiliu judeţean, deliberativul ar fi trebuit să aprobe, în şedinţa de ieri, ca spitalul să pună la dispoziţia firmei ieşene un spaţiu de 116,16 mp pentru ca aceasta să înfiinţeze un centru medical de imagistică prin rezonanţă magnetică, în valoare de peste 1,5 milioane de euro.
Oferta firmei a fost ca în spaţiul pus la dispoziţie de spital să aducă un aparat RMN ultraperformant şi să instaleze un echipament în premieră pentru Europa Centrală şi de Est, care permite stocarea şi transmiterea la distanţă a imaginilor, care ar permite examinarea datelor, la cerere, de către orice medic din lume. Echipa care ar fi asigurat exploatarea acestui centru este formată din specialişti, mulţi dintre ei universitari, conduşi de preşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România, prof.dr. Dragoş Neagu.
Timp de trei ani, spitalul a fost blocat prin toate mijloacele să se doteze cu RMN
Dacă asocierea ar fi fost aprobată, Arcadia se mai obliga să facă în fiecare lună câte 30 de investigaţii gratuite pentru pacienţi internaţi în spital, să amenajeze gratuit secţia de imagistică, inclusiv zona de acces, să refacă sistemul de iluminare şi copertina exterioară, să amenajeze 20 de rezerve cu un grad sporit de confort, cu câte unul, două sau trei paturi şi să le doteze cu paturi full electrice de uz medical, accesorizate cu console pentru fluide, climatizare, televizoare, în acord cu cerinţele europene şi să vireze către spital un procent de 20 la sută din profitul generat de rezervele amenajate.
Deşi este vorba despre un obiectiv de interes public, de creştere a calităţii serviciilor medicale acordate populaţiei din judeţ, toate demersurile spitalului de a aduce un aparat RMN s-au soldat cu eşec. O primă variantă de asociere propusă de spital în urmă cu circa trei ani a fost tărăgănată de Ministerul Sănătăţii pentru a fi, până la urmă, declarată ca de neacceptat, iar ulterior au fost anulate două licitaţii, în urma contestaţiilor.
Până la ora închiderii ediţiei, nu am reuşit să aflăm nici de la Consiliul Judeţean şi nici de la spital ce aviz suplimentar doreşte Ministerul Sănătăţii. La această oră, singurul spital din judeţul Suceava care are un aparat RMN este spitalul privat Bethesda.