Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a declarat, joi, că pentru a arăta că deţin procentul de 20 la sută, asociaţiile se pot folosi de fondul de rulment pe care îl au în cont, cu atât mai mult cu cât locatarii decontează lucrările efectuate în tranşe, pe etape.
Harşovschi a mai precizat că proprietarii apartamentelor care au diverse componente de reabilitare termică (de exemplu, au deja geamuri termopan) vor primi înapoi banii pentru acestea, deci vor plăti mai puţin comparativ cu vecinii lor care nu au nici un fel de amenajări.
În următoarele două săptămâni, locatarii din primele 31 de blocuri intrate în program trebuie să semneze actele adiţionale la contracte, pe un formular tip ridicat de asociaţiile de proprietari de la Primăria Suceava. Blocurile pentru care documentaţia nu este întocmită în timp util pierd finanţarea.
„Dorim să organizăm licitaţia cât mai curând pentru lucrări şi în iunie-iulie să ne apucăm de lucru. La licitaţie vom lua în calcul preţul cel mai mic şi perioada cea mai scurtă de realizare a lucrărilor”, a precizat Harşovschi.
Reabilitarea aduce certificatul de „bloc european”
Imobilele reabilitate termic sunt evaluate după trei ani de la finalizarea lucrărilor şi primesc certificate energetice, de „bloc european”.
Certificatele energetice se eliberează de autorităţile locale şi vor fi obligatorii, din 2010, la vinderea sau închirierea locuinţei.
Certificatul va conţine date despre starea termică şi energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente, precum şi indici specifici vizând utilizarea raţională şi eficientă a clădirii ca urmare a aplicării unor soluţii de reabilitare şi modernizare energetică. După reabilitarea termică, auditul energetic al imobilului va fi făcut în bloc pentru toată clădirea, deci proprietarii vor fi scutiţi de drumuri suplimentare pe la birourile primăriei. Potrivit normelor legale în vigoare, 50% din costurile reabilitării termice vor fi suportate de Guvern, 30% de Consiliile Locale şi 20% de proprietari. Pentru 31 de blocuri vechi din zona centrală a Sucevei municipalitatea are asigurată finanţarea. Partea care revine locatarilor este sub o mie de euro pe apartament.
(23 mai 2009, 14:47:43