„La momentul actual nu putem vorbi încă de la calamităţi, însă etapele de vegetaţie sunt întârziate. Marea problemă este că regimul hidric este mult sub cel normal pentru această perioadă, în sol abia dacă se mai găsesc 6-20 de litri de apă pe metrul pătrat, de cinci până la zece ori sub limita normală”, a declarat Ionuţ Şandru, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava.
Pe suprafeţe întinse de terenuri agricole din judeţ nu a plouat deloc după ce culturile au fost puse în pământ, situaţia fiind caracterizată drept una dintre cele mai îngrijorătoare din anii de după Revoluţie.
Cum meteorologii anunţă o perioadă de secetă de trei luni de zile, care abia a debutat, prognozele pentru agricultură sunt pesimiste.
Ionuţ Şandru ne-a explicat că cele mai afectate de secetă sunt culturile de grâu şi orz, în timp ce cartoful şi porumbul sunt mai rezistente la secetă, însă în nici un caz nu pot rezista unei lipse de precipitaţii prelungite.
Zona de munte, mai puţin expusă secetei
Pe lângă secetă, agricultura din judeţ se mai confruntă şi cu o altă problemă: alternanţa foarte mare dintre temperaturile din timpul zilei şi cele de pe parcursul nopţii, total neobişnuită zonei noastre şi perioadei, fapt care afectează grav dezvoltarea culturilor.
„Faţă de alte judeţe avem însă un avantaj, zona montană de la noi este întinsă, iar aceasta este mai puţin afectată de secetă. Avem de a face cu o puternică schimbare a climei şi va fi foarte greu să ne adaptăm. Din păcate, în acest an se va resimţi mai mult ca oricând lipsa sistemelor de irigaţie”, a avertizat Şandru.
În cadrul campaniei de însămânţări de primăvară din acest an, în judeţ s-au înfiinţat culturi pe o suprafaţă de 90.247 de hectare de teren agricol. Cultura cea mai răspândită este porumbul, însămânţată pe aproape 24.000 de hectare, urmat de cartof, cultivat pe aproape 23.000 de hectare.
Pregătiri pentru secetă extremă
În cursul zilei de ieri, mai multe firme din judeţ care dispun de cisterne pentru transportul laptelui au fost invitate la Prefectură, unde reprezentanţi ai mai multor instituţii au realizat un inventar al mijloacelor de stocare şi transport al apei potabile.
În condiţiile prognozelor meteorologice pesimiste, autorităţile judeţului se pregătesc pentru varianta cea mai proastă.
„Este posibil să avem zone în judeţ care se vor confrunta cu o criză de apă potabilă şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a avertizat acum câteva zile prefectul Sorin Popescu.
Dacă seceta se va accentua, este luată în calcul şi reducerea graduală a consumului de apă, dar nu mai mult de 15% faţă de normal.