Ei arată că sunetele scoase de stolurile de păsări îi privează de un somn sănătos şi nu îi lasă nici să asculte slujbele ţinute la biserica din curtea Spitalului Vechi. La toate aceste neajunsuri, se plâng bolnavii, se adaugă şi mizeria făcută de ciori, care îi împiedică să se aşeze pe băncile din parc pentru a profita de soare.
„Este cumplit. Ar trebui să se găsească o modalitate de a scăpa de ele, fiindcă nu ne lasă să dormim, să ne relaxăm”, declară Vali Franciuc, de 55 ani, din Suceava.
„Acum e cald şi prefer să stau afară când se face slujbă, dar zgomotul infernal mă împiedică să aud ceva, în ciuda difuzoarelor”, subliniază Ana Rotaru, de 32 ani, din Suceava.
Îndepărtarea păsărilor gălăgioase, imposibilă
Bolnavii de la Spitalul Vechi au semnalat şi starea necorespunzătoare în care se află parcul din curtea unităţii, arătând că acesta este năpădit de bălării, cu bănci stricate şi murdare, alei desfundate şi corpuri de iluminat dezafectate. Nu în ultimul rând, ei au evidenţiat faptul că prin preajma pavilioanelor s-au adunat o mulţime de câini comunitari, care îi pot ataca atât pe ei, cât şi pe vizitatori.
Ieri, responsabilii unităţii au arătat că problemele reclamate de pacienţii internaţi, referitoare la ciorile care îşi fac veacul în copacii din jur şi la starea avansată de degradare în care se află parcul din curte, nu au o rezolvare de moment.
Constantin Timofticiuc, directorul administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă, a explicat că, în ceea ce priveşte îndepărtarea păsărilor gălăgioase, singura soluţie ar fi distrugerea cuiburilor cu un utilaj special, dar care nu poate pătrunde în zonă pe motiv că nu sunt îndeplinite anumite condiţii de ordin tehnic.
Proiectul de reabilitare a parcului, doar pe hârtie
„Am găsit o firmă care ne-a cerut 50 de lei pentru un cuib sau 200 de lei pentru o oră de muncă, dar spaţiul nu permite deplasarea unei maşini speciale, cu un telescop de 22 de metri, din cauza terenului cu denivelări. Am luat legătura cu pompierii, însă aceştia ne-au comunicat că presiunea apei nu este suficientă pentru a distruge cuiburile. Am discutat şi cu alpiniştii utilitari, care ne-au spus la rândul lor că nu ne pot ajuta, deoarece cuiburile sunt în vârf şi nu le pot ajunge”, a explicat responsabilul de la Spitalul Suceava.
Vizavi de jungla din preajma Spitalului Judeţean de Urgenţă, Constantin Timofticiuc a declarat că există un proiect care prevede transformarea ei într-o oază de verdeaţă, cu băncuţe şi cu alei asfaltate, dar acesta a rămas deocamdată pe hârtie.
„Până vom avea bani cu care să modernizăm parcul, am făcut o igienizare, o curăţenie de întreţinere”, a subliniat directorul administrativ.
De menţionat că salubrizarea de care vorbesc reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a făcut doar în parcul din jurul clădirii noi şi nu şi în cel de lângă pavilioanele vechi.