Controlul a plecat de la nemulţumirile unor săteni, care au sesizat mai multe nereguli. Oamenii din Berchişeşti au reclamat că „un grup de ţigani sustrage lemn din pădurea Obştii, favorizaţi de pădurarul titular de canton”, dar şi faptul că „s-au obţinut aprobări de exploatare peste cota anuală”.
Inspecţia care a urmat a confirmat aceste nereguli. Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Suceava au găsit 68 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal. Pentru cei 23,381 mc de material lemnos furat, s-a stabilit un prejudiciu de aproape 3.500 de lei.
„Paguba s-a produs din vina pădurarului titular de canton Rusu Florin, din cadrul OS Bucovina, suma de 3.499 de lei fiind imputată acestuia, pentru care a dat angajamentul de plată”, se arată în nota de constatare întocmită de reprezentanţii ITRSV Suceava.
Şi cel de-al doilea punct al sesizării sătenilor din Berchişeşti a fost întemeiat.
„Se observă uşoare depăşiri în privinţa exploatării masei lemnoase de către Obştea Berchişeşti, comparativ cu posibilitatea anuală. Acest lucru se va reglementa prin diminuarea posibilităţii anuale pe următorii ani”, au precizat inspectorii ITRSV Suceava.
Unde se duc banii Obştii?
O altă nelămurire a sătenilor din Berchişeşti a fost legată de modul de utilizare a banilor obţinuţi de Obşte. Mai precis, oamenii spun că banii s-au cheltuit fără avizul Adunării Generale a obştenilor, şi au cerut ca acest aspect să fie verificat de reprezentanţii ITRSV Suceava.
Pentru că legislaţia nu permite amestecul acestei instituţii în problema gestionării banilor la o structură cum este Obştea Berchişeşti, sătenii au fost anunţaţi că trebuie să-şi facă lumină singuri.
(21 mai 2009, 12:53:47