După mandatul de 50 de zile al viceprimarului PNŢCD Dorin Vataman şi după perioada august 2008 – mai 2009, când funcţia de viceprimar a revenit liberalului Constantin Galan, cel mai probabil, noul viceprimar va fi ţărănistul Mihai Curelar.
Deşi Curelar şi-a exprimat disponibilitatea totală şi dorinţa de a forma o echipă cu primarul Olărean, este greu de crezut că „apele se vor linişti” în administraţia rădăuţeană.
Noua propunere pentru schimbarea viceprimarului vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a fost semnat un protocol între organizaţiile locale PD-L şi PNŢCD, protocol care prevede şi înlocuirea viceprimarului liberal şi instalarea unui viceprimar ţărănist, în condiţiile în care se va schimba şi orientarea majorităţii din Consiliul Local Municipal Rădăuţi.
Protocol de colaborare
Protocolul de colaborare dintre cele două formaţiuni politice are ca suport „compatibilităţile de programe politice locale ale celor două formaţiuni politice”, conform textului din document. În acesta se prevede colaborarea pentru sprijinirea reciprocă a proiectelor de hotărâri pe care le vor prezenta spre aprobare Consiliului Local Rădăuţi, atribuirea funcţiei de viceprimar consilierului local PNŢCD Mihai Curelar, sprijinul conducerii administrative a judeţului Suceava pentru promovarea în următoarele 12 luni în municipiul Rădăuţi a unei ample lucrări de reabilitare a centrului istoric al acestuia. Ultimul punct din protocol atacă o problemă sensibilă vizavi de „sănătatea” urbei, şi anume arată că cele două organizaţii, prin membrii pe care îi au în funcţii publice şi prin alte persoane desemnate în acest sens, vor urmări în permanenţă evitarea impactelor negative asupra mediului pe care le vor avea viitoarele investiţii care se vor face pe raza municipiului Rădăuţi. „În acest sens se vor face dezbateri publice mergând până la organizarea de referendumuri locale prin care să se consulte populaţia Rădăuţiului asupra problemelor locale de protecţie a mediului”, se arată la finalul acestuia.
Interesantă pare şi poziţia primarului Aurel Olărean, care a decis să nu trimită mass-media materialele de şedinţă, aşa cum făcea până acum, pe motiv că „se consumă prea multă hârtie”, însă această situaţie nu exclude posibilitatea că pe agenda întrunirii de astăzi există unele proiecte de hotărâre despre care nu trebuie să afle contribuabilii rădăuţeni.
În condiţiile în care înţelegerea dintre cele două partide din municipiul Rădăuţi va fi confirmată, noua majoritate din deliberativul local va fi constituită din nouă voturi PD-L alături de cele două de la PNŢCD, din totalul de 19, cu menţiunea că până acum ţărăniştii au votat împreună cu PSD – 7 voturi şi PNL – 1 vot.