Mai exact, timp de câteva ore, sute de elevi ai Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor şi Liceului Ion Luca – Vatra Dornei, dar şi cei ai Şcolii cu clasele I-VIII Coşna, împreună cu angajaţi ai Coca-Cola HBC România de la fabricile Floreni şi Poiana Negri, împărţiţi pe grupuri distincte, au umplut peste o mie de saci de gunoi cu PET-uri şi alte resturi menajere aruncate de alţii pe marginea râurilor.
Dotaţi cu saci menajeri şi mănuşi de protecţie, voluntarii au adunat selectiv mii şi mii de sticle din plastic, cutii de bere, sticle de băutură, bidoane cu conţinut dubios, dar şi o mulţime de resturi de ambalaje din plastic, care transformaseră albiile râurilor în depozite de gunoi – o adevărată ruşine pentru imaginea localităţilor respective.
Acţiunea iniţiată de Coca-Cola a beneficiat de sprijinul primăriilor Dorna Candrenilor, Vatra Dornei şi Coşna, care au participat atât cu angajaţi, cât şi cu maşini de salubrizare care au preluat gunoiul adunat. De asemenea, un ajutor de apreciat a venit din partea unui numeros grup de voluntari experimentaţi, de la Asociaţia Tăşuleasa Social, dar şi din partea reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a celor ai Comisariatului Regional de Mediu, care au lucrat cot la cot cu voluntarii.
Munca voluntarilor, răsplătită cu distracţie
În urma acţiunii au fost curăţate malurile pârâului Negrişoara şi ale râurilor Dorna, Teşna şi Bancu, pe o distanţă de peste 28 de kilometri, precum şi un lac de agrement din Vatra Dornei, iar pe marginea acestora au fost montate plăcuţe care îndeamnă la respectarea şi protejarea apelor.
Reuşita acţiunii, în cadrul căreia au fost strânse 20 tone deşeuri menajere şi 4 tone PET a fost sărbătorită de voluntari în parcul Dorna Candrenilor, unde au fost răsplătiţi nu doar cu câte o gustare şi băuturi răcoritoare, ci şi cu un program muzical modern şi un spectacol de muzică şi dansuri populare, în urma căruia tinerii s-au prins în hore ale veseliei.
(19 mai 2009, 14:00:39