Acţiunea de salvare din munţii Călimani a avut loc pe timp de noapte, iar cei doi turişti, tatăl de 54 de ani şi fiica de 25 de ani, din Piatra Neamţ, spun că s-au rătăcit pentru că marcajele nu erau foarte vizibile. Cei doi intenţionau să parcurgă traseul dinspre exploatarea Călimani, vârful Reţitiş, vârful Călimani Izvor, vârful Călimanul Cerbului, numai că pe drum i-a prins noaptea şi nu au mai reuşit să ajungă unde şi-au propus.
În disperare de cauză, turiştii au sunat la 112, iar apelul a fost direcţionat spre Harghita, de unde s-a făcut legătura cu Serviciul Salvamont Vatra Dornei.
„Am avut şansa ca turiştii să fie bine echipaţi şi să aibă inspiraţia să anunţe echipajul salvamont la momentul oportun. S-a plecat din Vatra Dornei cu o maşină de intervenţie cu patru salvatori montani, în jurul orelor 22.30. Fiind vorba despre o locaţie aflată la altitudinea de peste 2.000 m, iar accesele pe traseele din Gura Haitii, exploatarea Călimani sau Neagra Şarului fiind îndepărtate, s-a ales o cale directă către vârf cu ajutorul GPS-urilor”, a declarat Petrică Ariciuc, şeful Salvamont Vatra Dornei.
Turiştii au fost găsiţi în jurul orei 0.30, iar după două ore erau deja în siguranţă, în localitatea Gura Haitii.
„Erau obosiţi, puţin speriaţi, dar în rest nu erau loviţi sau să prezinte alte probleme. Turiştii s-au dovedit a fi experimentaţi, pentru că au putut furniza informaţii precise despre locul unde se aflau, aveau hrană, apă, lanterne şi haine de vreme rea la ei. Totodată au urmat sfaturile salvamontiştilor de a nu se deplasa din locul de unde au sunat, pentru a putea fi contactaţi ulterior”, a adăugat Ariciuc.
Serviciul 112 Suceava, pus la colţ pentru lipsă de colaborare
Salvamontiştii din Vatra Dornei au ridicat şi o altă problemă, lipsa de colaborare cu Serviciul 112 Suceava, şi spun că acţiunea de salvare din noaptea de sâmbătă spre duminică a putut fi eficientă doar ca urmare a faptului că apelul a fost preluat de Serviciul 112 Harghita.
„Cel mai important lucru a fost că apelul a fost preluat de 112 Harghita, care a anunţat direct Dispeceratul Naţional Salvamont. Astfel, discuţia finală a fost direct între salvatori şi turiştii rătăciţi. Nu la fel s-ar fi întâmplat şi dacă apelul ar fi fost preluat de 112 Suceava, care nu alertează Salvamontul în cazul unui accident montan, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Nu înţelegem de ce această sincopă, atât timp cât în judeţele Neamţ, Harghita, Bistriţa sistemul funcţionează normal”, a precizat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.
Contactat de cotidianul „Monitorul de Suceava”, purtătorul de cuvânt al Serviciului Naţional 112, Adrian Fulea, a cerut un răgaz până astăzi pentru a formula un răspuns documentat, punctul de vedere al instituţiei urmând să-l publicăm imediat ce-l vom primi.
Cum se poate apela Salvamontul
Apelarea Dispeceratului Naţional Salvamont se face de pe orice telefon mobil tastând 0salvamont sau 0725826668. Se pot cere totodată informaţii despre starea turistică a traseelor montane sau evoluţia vremii din zona montană pe care turiştii doresc să o viziteze.