Pacienţii cu insuficienţă renală din Vatra Dornei şi Rădăuţi au reclamat şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Alexandru Lăzăreanu, drumurile lungi pe care trebuie să le suporte săptămânal până la Suceava, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde efectuează şedinţele de dializă, şi au solicitat construirea unor centre specializate şi în municipiile lor.
Cererea vine după ce firma suceveană General Construct a anunţat demararea lucrărilor de construcţie la noul centru de dializă, care va fi ridicat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă, de către compania Fresenius NephroCare.
În conferinţă de presă, directorul DSP Suceava a declarat că o astfel de construcţie nu poate fi ridicată şi în alte localităţi deoarece nu există suficienţi specialişti în nefrologie şi nici bani pentru dotări, iar pe de altă parte numărul pacienţilor din cele două zone este destul de mic şi nu justifică din punct de vedere al rentabilităţii o astfel de investiţie.
368 de persoane au făcut dializă, anul trecut, la Suceava
„Firma este una privată, care are tot interesul să desfăşoare o activitate profitabilă. Am discutat cu reprezentanţii companiei, care mi-au spus că, dacă în fiecare din cele două zone ar fi măcar câte 60 de persoane care necesită dializă, ar avea în vedere realizarea unor centre şi acolo. Eu, ca director al Direcţiei de Sănătate Publică, aş fi de acord, dar nu le pot impune ce să facă. Oricum, până acum 11 ani, când nu era centrul de dializă de la Suceava, se făcea naveta la Iaşi şi nu era nici o problemă. Atunci nimeni nu se plângea. Adevărul este că dacă oferi condiţii bune, lumea aspiră la mai mult” a spus Lăzăreau.
Anul trecut, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, 368 de persoane au fost supuse unor şedinţe de dializă.