În cadrul unei întâlniri la care a participat preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, precum şi toţi primarii suceveni, Pogea a precizat că „Utilităţi şi mediu” este un proiect cu puternice implicaţii sociale şi economice, motiv pentru care trebuie dus până la capăt. El a precizat că un alt motiv pentru care acest proiect trebuie finalizat este şi faptul că statul român a garantat împrumutul de 86,3 milioane de euro.
Pogea a arătat că o primă măsură luată de Ministerul Finanţelor a fost alocarea sumei de 10,5 milioane de lei pentru acoperirea dobânzilor pe care cele 60 de primării sucevene trebuie să le plătească în anul 2009 pentru creditul contractat. „Am luat decizia ca în anul 2009, aceste dobânzi să fie plătite de statul român. Ministerul Finanţelor îşi face datoria şi vreau să vă spun că, din punctul meu de vedere, acest proiect trebuie să fie finalizat şi să devină funcţional. Şi mă refer aici în special la aceste centrale termice pe cogenerare, care trebuie să funcţioneze. De asemenea, pentru a sprijini finalizarea acestui proiect, vom discuta atât cu autorităţile locale, cât şi cu firmele care realizează lucrările, cu Transgaz şi Ministerul Economiei, pentru rezolvarea problemei preluării conductelor de gaze naturale deja realizate şi finalizarea celor care mai trebuie construite”, a declarat Pogea.
„Este un proiect costisitor, însă în cele din urmă el va trebui terminat”
Ministrul finanţelor a mai precizat că, deşi până în momentul de faţă s-au cheltuit aproximativ 59 milioane de euro pentru centralele termice de cogenerare din Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Rădăuţi, nici una dintre acestea nu este funcţională.
„Este un proiect costisitor, însă în cele din urmă acesta va trebui terminat”, a mai spus Pogea.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a mai adăugat că pe componenta de gaze naturale s-au cheltuit aproape 12 milioane de euro pentru construcţia a 101,5 kilometri de conducte, din cei 232 de kilometri prevăzuţi în proiect. Flutur a spus că, în momentul de faţă, discuţiile privind preluarea acestor conducte de către Transgaz şi recuperarea investiţiilor se află într-un stadiu avansat. El a precizat că CJ Suceava ar putea recupera investiţiile realizate în conductele de gaze naturale din dividendele pe care Transgaz ar urma să le plătească la Ministerul de Finanţe.
Nu în ultimul rând, Flutur a precizat că alocarea sumei de 10,5 milioane de lei de către Ministerul Finanţelor reprezintă un prim pas în deblocarea proiectului „Utilităţi şi mediu”.