Medicii de familie din judeţ strâng semnături din partea pacienţilor pentru o iniţiativă legislativă ce ar obliga Executivul să aloce, anual, 6% din produsul intern brut (PIB) pentru Sănătate, iar fondul anual destinat asistenţei medicale primare să reprezinte minimum 12% din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare.
Campania de strângere a semnăturilor se derulează sub sloganul “Sănătate pentru toţi” şi a debutat la Suceava miercuri, când pacienţii veniţi la consultaţie au fost informaţi în ce constă respectiva iniţiativă legislativă şi care ar fi beneficiile ei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al medicilor de familie din judeţ, dr. Irina Badrajan, este nevoie de 100.000 de semnături pentru ca iniţiativa legislativă să fie discutată în Parlament, iar această cifră a fost deja depăşită la nivelul întregii ţări.
„Dacă sănătatea contează, dacă populaţia contează, dacă votanţii contează, atunci legea se va aproba”
„Prin această iniţiativă legislativă, medicii de familie îşi doresc să pună în practică ceea ce toate guvernele au promis, poate au şi încercat, dar prea puţin au reuşit, şi anume finanţarea pentru Sănătate. Nu s-a găsit niciodată momentul potrivit, posibilitatea sau voinţa de a acorda Sănătăţii măcar procentul, dacă nu şi sumele comparabile cu ale majorităţii ţărilor europene. Acel 6% din PIB, modestul 6% pentru Sănătate, ar trebui să devină lege. Dacă sănătatea contează, dacă populaţia contează, dacă votanţii contează, atunci legea se va aproba. Iniţiativa a fost acceptată, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 281/29.04.2009 şi a început strângerea de semnături de la pacienţi”, a explicat Irina Badrajan.
Ea a arătat că Sănătatea a fost declarată prioritate naţională de către toţi guvernanţii postdecembrişti, dar, cu toate acestea, finanţarea acestui sector a avut de suferit. Din acest motiv, spune medicul, infrastructura este de cele mai multe ori degradată şi necesită investiţii majore sau nu mai corespunde standardelor, iar neajunsuri majore se înregistrează şi în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură performantă, medicamente şi materiale sanitare, aprovizionarea cu alimente, dezinfectante.
Ce efect va avea asigurarea stabilităţii finanţării sectorului sanitar
Pe de altă parte, subliniază Irina Badrajan, subfinanţarea nu a permis funcţionarea optimă ca număr de personal medical calificat şi nici atingerea unor venituri corespunzătoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenţă, fapt pentru care “asistăm la un veritabil exod al medicilor şi asistentelor către ţări europene capabile să îşi susţină sistemul medical”.
“Stabilirea prin lege a procentului alocat asistenţei medicale şi, respectiv, asistenţei medicale primare în România ar crea premisele unei stabilităţi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte finanţarea sistemului sanitar. Asigurarea stabilităţii finanţării va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor medicale furnizate, demararea unor activităţi de investiţii, de modernizare şi dotare a unităţilor medicale, precum şi diversificarea serviciilor asigurate populaţiei”, a conchis Irina Badrajan.
În judeţul Suceava activează circa 280 de medici de familie.