Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a încercat o reorganizare a activităţii de pescuit recreativ în ţară, numai că nu prea i-a ieşit. În loc să înceapă prin preluarea bazei materiale, agenţia mai întâi a recurs la nerecunoaşterea contractelor de concesiune încheiate legal cu asociaţiile de pescari sportivi şi cu asociaţiile vânătorilor şi pescarilor sportivi, ceea ce a însemnat, în practică, un fond piscicol lăsat vraişte. ANPA a dispus ca Agenţia Domeniilor Statului să preia contractele prin acte adiţionale, dar ADS a refuzat să recunoască valabilitatea contractelor.
La Suceava, în această situaţie, Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv s-a adresat instanţei şi a avut câştig de cauză. Preşedintele AJVPS, Nicolae Goicea, ne-a declarat că ADS a fost obligată, de Curtea de Apel Suceava, să recunoască asociaţiei calitatea de titular de contract şi cea de gestionar a fondului piscicol, printr-un act adiţional, ceea ce permite pescarilor suceveni să pescuiască în apele colinare de deal şi de şes şi a celor de munte contractate, în baza legitimaţiei de membru AJVPS.
Regimul permisului de pescuit, similar cu cel al cărţii de identitate
Altfel, HG nr.1016/2008 îi obliga la plata unei taxe de 30 de lei la Trezorerie, iar cu chitanţa ar fi trebuit să meargă la Bucureşti, la ANPA, deoarece amintitul act normativ spune că doar această instituţie poate elibera permise de pescuit.
„Pun oamenii pe drumuri degeaba. Noua legislaţie spune că permisul de pescuit este document cu regim special şi nu formular cu regim special, adică un permis are acelaşi regim cu al cărţii de identitate, este plastifiat şi definitiv. Asta înseamnă ca la fiecare început de an ANPA să aibă lista cu solicitanţii şi să elibereze documentele, pentru că legea nu spune că se pot da şi prin filiale. Au încercat să facă asta, ceea ce îi aducea în situaţia de a fi ilegali cu ei înşişi, pentru că document e una, formular e alta”, a arătat preşedintele Goicea.
100 de lei taxa pentru PG, în regim de urgenţă
Mai mult, agenţia a încheiat un protocol cu ROMSILVA prin care a cedat gestiunea apelor de munte, deşi numai la Suceava 16 fonduri piscicole din aceste ape sunt închiriate de AJVPS cu contracte legale valabile până în 2011, şi dă Regiei Pădurilor permise pentru apele de munte.
În ceea ce priveşte pescuitul în zona de graniţă, în extrem de scurtul său mandat ca ministru de Interne, Liviu Dragnea a majorat prin ordin taxa pentru PG (pescuit pe graniţă) care se plăteşte la Poliţia de Frontieră. Un permis pentru un an de zile costă 30 de lei; taxa pe ape frontieră este de 50 de lei şi 100 de lei în regim de urgenţă, ceea ce face ca pescuitul pe Prut să devină un hobby destul de costisitor, deoarece cei mai mulţi pescari plătesc PG-ul în aceeaşi zi în care merg la peşte. La AJVPS, carnetul de membru se eliberează contra unei cotizaţii de 80 de lei pe an, dar în anumite condiţii, conform statutului, se acordă şi reduceri.
„În Suceava, prin instanţă s-a revenit la starea de fapt de dinainte de adoptarea unor acte normative lovite de un amatorism complet. Sperăm ca Ministerul Agriculturii să renunţe la acest gen de iniţiative, deşi acum ne aşteptăm ca ADS să facă recurs. De trei ani suntem în procese cu ministerul, am reuşit să obţinem anularea a trei ordine de ministru şi credem că vom avea câştig de cauză până la final. Din păcate, nu ştiu de ce, fiecare ministru al agriculturii îşi începe mandatul cu 'reorganizarea' pescuitului”, a mai spus Nicolae Goicea. Până la alte modificări legislative, iubitorii pescuitului sportiv din Suceava au nevoie doar de carnetul de membru AJVPS vizat pe 2009 pentru a sta cu undiţa pe malul apelor colinare, de deal şi de şes şi pe râurile de munte pentru care are asociaţia contract de închiriere.