Cei trei primari ne-au declarat că în termen de 15 zile vor contesta amenzile în instanţă şi sunt convinşi că vor câştiga, pentru că, atunci când au încheiat contractele cu firma Codec, din Cluj, au respectat întocmai ceea ce prevede legea.
Primarii ne-au spus că inspectorii de la Bucureşti au venit cu intenţia precisă de a-i amenda şi au rămas surzi la solicitarea lor de a le da doar un avertisment.
Primarul de Drăguşeni, Vasile Cepoi, ne-a declarat că verificatorii au constatat că toate documentele sunt în regulă, „dar ei au venit cu chitanţierul cu amenzi”.
„Avem aviz de la Inspectoratul General al Poliţiei, de la Bucureşti, de la Drumuri, de la EON, de la Romtelecom. Am vrut să reducem numărul accidentelor de pe drumul european, am făcut tot ceea ce prevede legea şi suntem amendaţi. Cu banii am vrut să fac trotuare pentru pietoni; anul trecut am avut pe european un accident mortal, aşa l-a fărâmat o maşină pe unul, că le-au trebuit două săptămâni să-l recunoască, să-şi dea seama cine a fost. Acum iar zboară maşinile prin comună cu 140-180 km/oră”, ne-a spus primarul.
În două luni, trei primării au încasat aproape o sută de mii de euro din amenzi
Până acum, din amenzile pentru depăşirea vitezei de 70 km/oră în Drăguşeni s-au încasat aproape 900 de milioane de lei vechi, bani care sunt neatinşi în Trezorerie. Din această sumă, 35 la sută ar trebui să revină Consiliului Local Drăguşeni şi restul firmei Codec, cea care a venit cu echipamentele, dar până la finalizarea litigiului primăria nu intenţionează să scoată vreun ban din cont.
Aceeaşi situaţie este şi la Dumbrăveni, unde primăria are în cont un miliard de lei vechi din amenzi şi încă mai încasează.
„Nu ni se reproşează nimic, chiar cei de la Bucureşti au recunoscut în faţa noastră că avem cel mai bun contract şi totuşi ne-au amendat. Întâi au spus că n-am respectat OUG 34/2000, le-am demonstrat că am respectat-o, apoi ne-au reproşat asocierea şi le-am arătat că legea administraţiei publice ne permite. Asta a fost treaba lor, să ne amendeze, a noastră e să contestăm şi vom şi câştiga, aşa cum a câştigat şi Primăria Turda”, a arătat primarul Ioan Pavăl.
Acesta a mai spus că a invitat reprezentanţii firmei Codec pentru a discuta despre rezilierea contractului pe cale amiabilă, după care va scoate achiziţia aparatelor radar pe SEAP(sistemul electronic de achiziţii publice).
„Dacă va câştiga Codec, bine, dacă nu, cumpăr de la alţii. Altfel, se circulă prin comună cu viteză de autostradă”, a mai spus primarul Pavăl.
Primarii îşi caută avocaţi pentru a contesta amenzile
Colegul său de la Forăşti, Brăduţ Avramia, ne-a declarat că a început deja să caute un avocat care să-i reprezinte în instanţă pentru contestarea amenzilor şi altul care să se ocupe de contractul comercial cu Codec.
„Pentru o primărie rurală, o amendă de 700 de milioane de lei mi se pare nu mult, ci foarte mult. Sigur vom avea câştig de cauză, pentru că noi am respectat legea”, a spus el.
Ca sume încasate din amenzi pentru depăşirea vitezei legale, Consiliul Local din Forăşti stă cel mai bine, cu 1,8 miliarde de lei vechi în cont la Trezorerie. La fel ca şi ceilalţi doi primari suceveni, până acum nu a dat nici un leu firmei clujene şi nici nu intenţionează să o facă. În total, în două luni, cele trei primării au încasat din amenzile radar aproape patru miliarde de lei vechi, deci aproape 100.000 de euro.
Acum, aceste administraţii locale au ajuns să fie amendate pentru că au instalat radare fixe de-a lungul drumurilor europene care le traversează comunele.
De aparatură şi instalare s-a ocupat o firmă din Cluj, în baza unui contract de asociere cu consiliul local din fiecare comună şi după ce IGP, Compania Naţională de Drumuri Naţionale, EON şi Romtelecom şi-au dat avizul. În data de 24 aprilie, camerele video au fost oprite, în baza unui ordin al chestorului Petre Tobă, şeful Poliţiei Române. Ordinul are la bază şi o solicitare a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a anunţat că va solicita în instanţă anularea contractelor încheiate de primării cu firmele care montează aparatura de tip radar.
(15 mai 2009, 14:42:21
...Saracutii, au vrut sa faca bine si uite cum sunt rasplatiti!...
Vai, ce oameni !?
Rahatul de functie, a dus sa uite de cei necajiti si pentru a baga cit mai mult mina in bizunarile oamenilor. Iar pentru imbogatire cit mai rapida, au instalat cite 4-5 radare, ca sa iasa banu' usor, fara munca.! ..
Ce-i mau rau, este ca aderat si politistii nostri, care cred ca erau pusi pe capatuiala!