Petru Nistor, fost Calancea, zis „Budău” (33 de ani), Constantin Lucian Costea, fost Niţu, alias „Pârcă” (33 de ani), şi Ioan Pitic, fost Schipor, zis „Nicu Cucoraţ” (37 de ani), au încercat, prin avocatul lor, să le arate judecătorilor că pot fi cercetaţi în stare de libertate, cerând să le fie înlocuită măsura de arestare preventivă cu cea a interdicţiei de a nu părăsi localitatea de domiciliu, însă nu au avut câştig de cauză.
În timpul judecătorii recursului, cei trei au aflat că au fost filmaţi în timp ce încercau să golească bancomate cu carduri falsificate.
Magistraţii Curţii de Apel au decis, tot ieri, admiterea recursului declarat de procurorii DIICOT Suceava şi arestarea unui al patrulea învinuit în acest dosar, Gheorghe Dumitru Cârstean (28 de ani), zis „Borzac”, tot din Vicovu de Sus.
Din informaţiile pe care le deţinem, în gruparea din care sunt acuzaţi că ar face parte cei patru vicoveni, precum şi alţi doi tineri din aceeaşi localitate, cercetaţi în stare de libertate, ar mai fi implicaţi şi alţi cetăţeni români, din Focşani, Galaţi şi Alba Iulia, reţinuţi în Olanda.
„S-a stabilit, ca mod de operare al grupării, montarea dispozitivelor de skimming la ATM-urile din Marea Britanie şi Olanda, cu care obţineau date ale unor carduri emise de bănci din aceste ţări, apoi, cu ajutorul unor dispozitive de scriere şi citire a benzii magnetice inscripţionau datele obţinute pe carduri blank”, susţin anchetatorii.
I-a trimis un colet cu zeci de carduri clonate
Pentru a-şi pierde urma, membrii reţelei alegeau să golească cu cardurile clonate bancomate din Polonia, Grecia şi, nu în ultimul rând, România.
De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, membrii reţelei şi-au încercat norocul la bancomate din Rădăuţi şi Buzău.
Surse din rândul anchetatorilor vorbeau şi despre interceptarea unui colet pe care Nistor i l-ar fi trimis lui Costea, colet în care se aflau zeci de carduri clonate.
La data de 10 mai a.c., ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, cu sprijinul Jandarmeriei Suceava şi a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT Suceava, au efectuat un număr de zece percheziţii domiciliare pe raza municipiului Rădăuţi, municipiului Arad şi oraşului Vicovu de Sus, fiind identificate şi ridicate în vederea cercetărilor mai multe sisteme informatice (laptop-uri şi unităţi centrale de calculator), medii de stocare a datelor (HDD, memory stick, medii optice), plasticuri tip card bancar cu bandă magnetică, sume de bani în euro şi lei.
„În sarcina grupării s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate, tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea cardurilor bancare”, se precizează într-un comunicat de presă al structurilor de combatere a crimei organizate din judeţul Suceava.